Hlavní obsah

Části pražských Holešovic rozdělené železnicí spojí lávka

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V pražských Holešovicích vznikne provizorní lávka, která propojí jejich část v okolí Veletržního paláce přes železnici s přilehlým brownfieldem s jejich částí od Argentinské ulice k Maninám v meandru Vltavy.

Článek

Postavena by měla být v létě příštího roku. ČTK to řekla místostarostka Prahy 7 Lenka Burgerová. Lávku nainstaluje Správa železnic (SŽ) a starat se o ni bude Praha 7. Na území Bubnů-Zátorů v budoucnu vznikne zcela nová čtvrť. Na území o rozloze 110 hektarů bude bydlet až 25 000 lidí, mají tu být administrativní budovy a vznikne nový park.

„Teď probíhá jednání s majitelem navazujícího pozemku, vypadá to dobře. Ten průchod je velmi důležitý pro lidi, kteří bydlí v Praze 7, aby se jim zkrátila cesta, protože když to máte obcházet, tak to je naprosto šílené. Ona tady navíc v minulosti již podobná lávka byla,“ řekla Burgerová.

Lávka bude v ose Veletržní ulice, překlene železniční trať a lidé se následně dostanou až do Argentinské ulice k přechodu pro chodce. V současné době musejí buď přes Strossmayerovo náměstí okolo stanice metra C Vltavská, nebo podchodem pod tratí na opačném konci Holešovic nedaleko Výstaviště.

V budoucnu bude v místě, kde lávka vznikne, podchod do nové čtvrti, jejíž výstavba se nyní chystá. Oba projekty podle místostarostky podpoří rovněž rozvoj tzv. města krátkých vzdáleností.

Lávka bude provizorní a jejím vlastníkem bude SŽ, která ji zde sestaví. Sedmá městská část se o ni bude starat a uklízet ji. Poté, až vznikne zmíněný podchod, bude rozmontována. „Segmenty se rozmontují a SŽ je použije jinde,“ řekla Burgerová.

Celkem na současném brownfieldu Bubny-Zátory vznikne 1,8 milionu metrů čtverečních ploch. Podle studie, kterou vypracoval Institut plánování a rozvoje (IPR), zde vzniknou mimo jiné bytové i administrativní domy, park a u stanice metra C Vltavská budova filharmonie. Územím povede i železnice a bude zde několik železničních zastávek.

Reklama

Související témata:

Doporučované