Hlavní obsah

Částka, kterou Ester Ledecká ze státních zdrojů dostane, je u nás absolutní rekord, říká Kejval

Rozhovor s šéfem ČOV Jiřím Kejvalem o sporech Ester Ledecké i Karolíny Erbanové.Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Český sport prožívá vlnu skandálů. Patří mezi ně i ukončení rychlobruslařské kariéry Karolíny Erbanové kvůli sporům s trenérem Novákem. Erbanová možná začne s dráhovou cyklistikou, variantou může být i návrat k hokeji.

Článek

Sotva se utišil skandál, který rozpoutala kniha Gabriely Koukalové o jejím trápení ve světě biatlonu, vyrýsovaly vrásky na čele Jiřího Kejvala, předsedy Českého olympijského výboru, další kauzy závodnic, jež pod vlajkou s pěti kruhy dokázaly pro republiku získávat medaile.

Ester Ledecká dokonce dvě zlaté, a to na zimních hrách letos v Koreji. A co víc: Rovnou ve dvou sportech, ve snowboardingu i lyžařském sjezdu.

Jenže teď její otec, zpěvák Janek Ledecký, kvůli sporům se Svazem lyžařů ČR otevřeně hovoří o tom, že by Ester mohla závodit za jinou zemi.

Podívejte se na video z tiskové konference za účasti Janka Ledeckého:

Z tiskové konference.Video: Lucie Hrdličková, Seznam Zprávy

Podle prvních interpretací zejména ze strany lyžařského svazu se věc jevila tak, že se spor týká výše příspěvku, který Ester Ledecká z „erárních zdrojů“ dostává na přípravu. A také rozdílného pohledu na možnosti, jak nakládat s marketingovými a reklamními právy, zejména na její kombinéze.

Poté, co se spor rozhořel, navýšil Svaz lyžařů ČR závodnici Ledecké původní příspěvek na roční přípravu o 800 000 Kč. Spolu s příspěvky olympijského výboru a Dukly by tak Ledecká měla dostat celkem 5,6 milionu korun.

„Ta částka je bezprecedentně absolutně nejvyšší ze všech sportovců, kteří čerpají státní podporu. Uznávám, na kvalitní přípravu ve dvou sportech to pořád není dost. Ale v rámci podmínek, které tu máme, je to částka absolutně rekordní a nejvyšší,“ říká Kejval.

„Ozývají se mi další sportovci nebo lidé z jejich okolí a diví se, proč oni dostávají mnohem menší prostředky než Ester,“ krčí rameny Kejval. Jenže měšec dotačního programu I, kterým ministerstvo školství subvencuje státní reprezentaci, není bezedný, pro letošek v něm bylo 690 milionů. A to pro kompletně všechny sporty, kterých jsou desítky.

Z částky, která připadá na svaz lyžařů, má Ledecká dostat 19 procent. „A lyžařský svaz zastřešuje 150 reprezentantů v různých odvětvích,“ říká Kejval. „Na dalších 149 tedy zbude jen zhruba 80 procent všech peněz.“

Vedle skokanů, závodníků severské kombinace a dalších disciplín zastřešuje svaz i snowboarding, včetně dvojnásobné olympijské medailistky Evy Samkové. Ta podle informací Seznamu dostává od svazu asi jen polovinu toho, co nyní přiklepli Ester Ledecké.

Podívejte se na rozhovor s Evou Samkovou:

Rozhovor s Evou Samkovou.Video: Jakub Burian, Profimedia.cz

Rodina Ledeckých a agentura Sport Invest, která Ester zastupuje, ale akcentují jinou třecí plochu.

„Svaz svým jednáním lyžařský svaz omezuje svobodu Ester při výběru svých komerčních partnerů, kteří jsounezbytně nutní pro zajištění její sezony. Pro vaší představu by se Ester podpisem současného návrhu smlouvy dobrovolně připravila o prostředky z komerčních zdrojů, které odpovídají zhruba rozpočtu jejího týmu na jednu sezonu. Což je ve čtyřletém olympijském cyklu opravdu hodně peněz. Svaz nenabízí žádnou jinou alternativu. Jen chce, aby se Ester vzdala těchto peněz. A to nemůžeme akceptovat," zmínil David Trávníček ze Sport Investu na tiskové konferenci, která proběhla až po natáčení Kejvalova rozhovoru pro Seznam.

Předseda Českého olympijského výboru v něm detailně popsal systém, jak od státu proudí peníze přímo k úspěšným reprezentantům či reprezentačním nadějím.

Věnoval se i sporu, který rychlobruslařka Karolína Erbanová vedla s trenérem Petrem Novákem. A to po svém odchodu z tréninkové skupiny, jíž vévodí Martina Sáblíková. Nesnášenlivost vedla nakonec až k tomu, že bronzová olympijská medailistka Erbanová dokonce oznámila ukončení rychlobruslařské kariéry.

Řeč přišla i na to, že by se Erbanová mohla nyní začít věnovat jinému sportu. Objevily se zprávy o jejích kontaktech s představiteli dráhové cyklistiky. „A v minulosti Kája hrála i lední hokej. Tak rychlou útočnici by hokejový tým žen, který se minule jen těsně neprobojoval na olympijské hry, jistě také uvítal,“ podotkl Kejval. Další podrobnosti ve videu nad tímto textem.

Reklama

Doporučované