Hlavní obsah

Částka od exekutora za vyklizení Kliniky je absurdní, reaguje její člen. Další má obstavený účet

Exekutor vymáhá po Klinice necelých 1,7 milionu korun.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Částka je přehnaná a pro nás nezaplatitelná. Zástupce Kliniky Jan Trnka tímto způsobem reagoval na situaci, kdy exekutor vymáhá po člence kolektivu necelých 1,7 milionu korun. Případ souvisí s vyklizením Kliniky na pražském Žižkově v lednu.

Článek

Exekutor, který měl na starosti vyklizení Autonomního sociálního centra Klinika na pražském Žižkově, vymáhá po člence kolektivu podle Jana Trnky necelých 1,7 milionu korun.

Členka je nyní v zahraničí a Trnka Seznamu řekl, jaké důsledky pro ně má zásah exekutora.

„Nejvíc to dopadá na členku našeho kolektivu, která má kvůli exekutorovi obstavený účet a nemůže s ním nakládat. Je to extrémně nepříjemná situace. Vyčíslení nákladů je předběžné, my jsme první částku kolem 400 tisíc dávno zaplatili. Naším záměrem bylo ochránit kamarádku, která tím trpí,“ komentuje kroky exekutora Jan Trnka.

V rozhovoru pro Seznam také řekl, že suma je podle něj absurdní a že v současné chvíli není v možnostech více než 1,5 milionu korun zaplatit. Primárním cílem je teď ochránit členku, rozporovat částku a případně u soudu ukázat, že je zbytečně vysoká.

Protestů Trnka nelituje a nic by neměnil.

„Nečekali jsme, že exekutor bude vymáhat přes milion korun, to je absurdní. Kdybychom nepřistoupili k občanské neposlušnosti, Klinika by už tři roky neexistovala,“ uzavírá Trnka.

Exekutor Ivo Luhan v minulosti uvedl, že bude po člence Kliniky, která byla při exekuci uvedena jako povinná, vymáhat náklady na vyklizení.

Nevyužívaný dům aktivisté obsadili v roce 2014. Od exekutora si jej v lednu převzala Správa železniční dopravní cesty, která jej chce přestavět na kanceláře. V polovině roku plánuje uspořádat soutěž na dodavatele rekonstrukce. Opravy by podle mluvčí správy Kateřiny Šubové měly trvat 1,5 roku a podle odhadů vyjdou zhruba na 40 milionů korun.

Členové Kliniky tvrdili, že rekonstrukce nezačne ještě minimálně rok a nejméně do té doby mohli v budově dále působit. O převzetí domů projevil zájem magistrát, podle SŽDC to však z právních důvodů není možné.

Reklama

Související témata:

Doporučované