Hlavní obsah

Časy jsou dobré, a přece má téměř desetina Čechů exekuci. Znalci jsou překvapeni

Skoro pět set tisíc lidí má tři a více exekucí.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Přibývá počet lidí s exekucemi. Čechů se třemi a více exekucemi je skoro půl milionu. Aktuální data do takzvané mapy exekucí přinesla nezisková organizace Otevřená společnost.

Článek

Téměř desetina Čechů a Češek nad 15 let má nějakou exekuci. Celkem je to 863 000 lidí a za poslední rok jich o zhruba 31 000 přibylo. Kolem 151 000 osob má pak přes deset exekucí naráz. Situace se zhoršila ve 12 ze 14 krajů. Ukázala to aktualizovaná mapa exekucí, kterou sestavila nezisková organizace Otevřená společnost.

„Překvapilo mě, že počet lidí v exekuci opět stoupl. Když si vezmeme, že jsme v jednom z nejúspěšnějším období republiky, rostou platy a máme rekordně nízkou nezaměstnanost,“ říká Radek Hábl, autor projektu Mapa exekucí.

Oproti loňskému roku se počet lidí v exekuci zvýšil o 3,4 procenta. Největší nárůst exekucí zaznamenali v Karlovarském a Ústeckém kraji. Stejně tak má Ústecký a Karlovarský kraj i nejvyšší podíl obyvatel starších patnácti let v exekuci.

S exekucemi se naopak nejméně potýkají ve Zlínském kraji a na Vysočině. Stále více Čechů má také problém s vícečetnými exekucemi. Tři a více exekucí má aktuálně 493 tisíc obyvatel.

„Řešení existuje, ale aby to bylo v horizontu let, tak nestačí zavést takzvanou nulovou hranici oddlužení, ale je nezbytné motivovat věřitele, aby se zamysleli, jestli mají vést několik let marnou exekuci,“ říká Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni.

Podle soudního exekutora a člena prezidia Exekutorské komory ČR Petra Polanského by pomohlo zavést místní příslušnost exekutorů. „Tak, aby vůči jednomu povinnému vedl exekuci vždycky jen jeden exekutor. Každé jiné řešení je naprostým plýtváním prostředky,“ říká Polanský.

Reklama

Související témata:

Doporučované