Hlavní obsah

Catherine Deneuveová je v Praze. Převezme cenu za celoživotní přínos filmu

Catherine Deneuveová na červeném koberci v Praze.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Světová herecká hvězda Catherine Deneuveová pozdravila fanoušky v Praze. Převezme cenu za přínos filmu.

Článek

Film Vánoční příběh dnes v Praze osobně uvedla slavná a oblíbená francouzská herečka Catherine Deneuveová. Před projekcí v rámci festivalu Febiofest pozdravila své zdejší fanoušky. Ve čtvrtek převezme cenu Kristián za celoživotní přínos světovému filmu. Příznivci filmové legendy měli velkou radost, Deneuveová minulý týden svou účast na pražském festivalu zrušila kvůli zdravotní indispozici. Dnes ochotně svým fanouškům před projekcí podepisovala fotografie.

„Vánoční příběh je jeden z mých oblíbených filmů. Je to film, který je zároveň krutý, vtipný a má obrovskou hloubku. Doufám, že se vám bude líbit a moc si ho užijte,“ řekla publiku čtyřiasedmdesátiletá herečka.

Za tragikomedii Vánoční příběh získala Deneuveová v roce 2008 zvláštní cenu v Cannes. Film režíroval na Febiofestu také přítomný Arnaud Desplechin. Vypráví o rodinném vánočním setkání, které poznamenává nemoc matky a hledání vhodného dárce kostní dřeně. V pozvolna plynoucím snímku ožívají vzájemné ambivalence, rodinná tajemství i tragédie, formou vyprávění odkazuje k slavným filmovým dílům i předním evropským myslitelům, které hojně cituje.

Deneuveová zaznamenala první výrazný úspěch v roce 1964 díky snímku Paraplíčka z Cherbourgu Jacquese Demyho. Před kamerou se ale objevila v menší roli už v roce 1957. Od té doby hrála v desítkách titulů a stala se nezpochybnitelnou ikonou francouzské kinematografie. Dodnes točí až pět filmů ročně.

Proslavila se rolí znuděné dívky ve filmu Kráska dne Luise Buñuela z roku 1967. S Françoisem Truffautem natočila v roce 1969 kontroverzní film Siréna od Mississippi. V roce 1980 získala prvního Césara za film Poslední metro; na nejvýznamnější francouzskou filmovou cenu byla nominována celkem čtrnáctkrát. V USA ztvárnila roli bisexuálního upíra v thrilleru Hlad po boku Davida Bowieho a Susan Sarandonové.

Vedle mnoha dramat natočila Deneuveová několik divácky úspěšných komedií (Divoch s Yvesem Montandem, Afričan s Philippem Noiretem). V poslední době zářila například ve filmech Tanec v temnotách režiséra Larse von Triera, 8 žen a Profesionální manželka režiséra Françoise Ozona. Poprvé byla nominována na Oscara v roce 1993 za roli ve filmovém eposu Indočína, ale slavnou sošku zatím nezískala. Je držitelkou čestné Zlaté palmy z Cannes a mnoha dalších cen.

Reklama

Doporučované