Hlavní obsah

CDU bez automatické vstupenky do kancléřství, cestu si umetají Zelení

Foto: Profimedia.cz

Spolupředsedkyně německých Zelených Annalena Baerbocková.

Reklama

Otřesou výsledky nedělních zemských voleb spolkovou úrovní? ptají se německá média. Vládnoucí CDU podle nich ztratila automatickou vstupenku do kancléřství – narazila totiž na eventualitu „semaforové koalice“.

Článek

Lakmusový papírek, který se pro křesťanskodemokratickou unii CDU vybarvil jinak, než strana doufala. Pro nového předsedu CDU Armina Lascheta bylo pondělí těžkým dnem. Musel totiž vysvětlovat stranický neúspěch v zemských volbách v Bádensku-Württembersku (24 procent) a Porýní-Falci (28 procent) na západě země a otřásly se jeho ambice kandidovat v září na spolkového kancléře.

V Bádensku-Württembersku přitom CDU v minulosti 20 let vládla sama s absolutní většinou a posledních pět let fungovala jako menší vládní koaliční partner Zelených.

CDU, která je neodmyslitelně spjata s dlouholetou spolkovou kancléřkou Angelou Merkelovou, sice nečekala, že ve dvou nedělních zemských volbách vyhraje, ale tak velkou porážku nepředpokládala. Její celostátní podpora ale kvůli vleklé koronavirové krizi klesá a krátce před zemskými volbami stranu zasáhla i aféra dvou jejích poslanců – za zprostředkování nákupu respirátorů si vzali tučné provize.

Politici CDU na „pandemické ráně”

Právě politici CDU jsou přitom hlavními tvářemi boje s pandemií, ke kterému už v německé společnosti roste nelibost a roste nepochopení. Členkou CDU je kancléřka, šéfka Evropské komise a v řadách strany je i spolkový ministr zdravotnictví, ministr hospodářství a předsedou pak premiér nejlidnatější spolkové země – Severního Porýní-Vestfálska.

Když se pak k výsledkům zemských voleb přidá avizovaný odchod Merkelové, znamená to, že CDU pomalu ztratila jistotu další vstupenky do kancléřského úřadu, upozorňuje komentátorka ARD Evi Seibertová.

Pokud totiž ostatní strany vyšachují CDU a sestaví v Bádensku-Württembersku a Porýní-Falci takzvanou semaforovou koalici, bude to signál, že taková možnost není po 16 letech vyloučená ani na spolkové úrovni. Tzv. semafor znamená s odkazem na stranické barvy koalici Zelených, liberální FDP (žlutá) a sociálně demokratické SPD (červená).

Foto: Profimedia.cz

Může „semaforová koalice“ vyšachovat na spolkové úrovni CDU? (ilustrační foto)

Právě Zelení jsou s výsledky voleb spokojeni, a to dali už najevo. V Porýní-Falci se jim podařilo téměř zdvojnásobit podporu. V Bádensku-Württembersku jim sice chybělo několik stovek hlasů k tomu, aby mohli vládnout v koalici se sociálními demokraty (SPD), i tak ale v jedenáctimilionové zemi po pěti letech vlády znovu vyhráli.

Možnost semaforové koalice? Jasné ano nepadlo

Bezmála 33 procent v Bádensku-Württembersku znamená, že premiérem bude dál „zelený“ Winfried Kretschmann. Ve hře je tam pokračování koalice s CDU nebo stejně jako v Porýní-Falci „semaforová koalice“ s FDP a SPD.

Podle spolupředsedkyně Zelených Annaleny Baerbockové ale z koalic v zemských sněmech nelze vyvozovat nic pro federální úroveň. V pátek chtějí Zelení představit návrh programu pro zářijové volby do Bundestagu. Svého kancléřského kandidáta oznámí strana až v příštích týdnech.

Radost panuje po dlouhé době i u sociálních demokratů, kteří bodovali v čele se zemskou premiérkou Malu Dreyerovou. „Vládnout je možné i bez CDU,“ komentoval výsledek sociálnědemokratický kandidát na kancléře Olaf Scholz. Podobně se vyjádřili i spolupředsedové SPD Norbert Walter-Borjans a Saskia Eskenová. „Můžeme být šťastní, že jsme viděli, že je možné vytvořit většinu i bez CDU,“ uvedl Walter-Borjans.

Rezervovaný šéf FDP a oslabená AfD

Spekulovat o „semaforové koalici“ na spolkové úrovni i přes radost z výsledků z nedělních voleb ale odmítl šéf liberální FDP Christian Lindner. Nedělní volby daly liberálům větší manévrovací prostor a lepší pozici vůči koalici CDU/CSU, se kterou už na spolkové úrovni vládli. A ke křesťanským demokratům má podle Lindnera jeho strana stále blíž než k Zeleným a SPD.

Velkou ztrátu znamenaly nedělní volby pro pozici Alternativy pro Německo (AfD). Populistické straně, které se před pěti lety s tématem odporu proti migraci na západě Německa relativně dařilo, teď klesla podpora v obou zmíněných zemích pod 10 procent. Téma odporu proti koronavirovým opatřením totiž straně částečně „vyfoukla“ FDP. AfD se navíc potýká s vnitrostranickým konfliktem.

Spolupředseda strany Jörg Meuthen z toho obviňuje činnost civilní kontrarozvědky BfV. Spolkový úřad pro ochranu ústavy totiž AfD podezřívá z pravicového extremismu a chtěl zahájit sledování strany jako celku. To krátce před volbami dočasně pozastavil správní soud v Kolíně nad Rýnem. Podle Meuthena to ale stranu i tak „fatálně poškodilo“.

Reklama

Doporučované