Hlavní obsah

CDU/CSU a SPD se stále přou o horní hranici pro příjem migrantů

Téma horní hranice pro příjem běženců je v Německu stále nevyřešenéVideo: AP

 

Reklama

Německé strany, které už několik měsíců vyjednávají o koalici, stále nenašly shodu v otázce horní hranice příjmu migrantů do země.

Článek

Konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokraté (SPD) se neshodli na horní hranici pro příjem migrantů. Strany se nejprve shodly na tom, že do Německa během jednoho roku nepřijde více než 180 až 220 tisíc běženců. Názory na to, co to vlastně znamená, se ale u jednotlivých stran liší.

Horní hranici pro příjem uprchlíků na úrovni 200 tisíc ročně dlouhodobě prosazuje bavorská Křesťansko-sociální unie (CSU). Jasně se proti ní naopak staví sociální demokraté.

K horní hranici je kritická i kancléřka Angela Merkelová (CDU), která se proti ní opakovaně ohradila v loňské předvolební kampani. Není proto divu, že téma budí kontroverze i při nynějším koaličním vyjednávání.

CSU si dohodu podle SPD špatně vyložila

CSU dává hlasitě najevo, jak je s dohodou spokojena. Podle bavorského ministra vnitra Joachima Herrmanna (CSU) se podařilo dosáhnout horní hranice pro příjem uprchlíků.

„Nestanovili jsme žádnou horní hranici,” říká stejně rozhodně místopředsedkyně SPD Manuela Schwesigová. Další místopředseda SPD Ralf Stegner vzkázal CSU, že dohodu chybně interpretují. SPD zdůrazňuje, že součástí dohody je i to, že právo na azyl je stále neomezené.

Ve skutečnosti se tedy strany na tom, co by se stalo, kdyby do Německa přišlo více než 220 tisíc migrantů za rok, neshodly. Koaliční rozhovory by měly skončit do neděle, je ale možné, že vyjednávání potrvá ještě déle.

Reklama

Doporučované