Hlavní obsah

Čečensko znovu vytáhlo proti homosexuálům. Podle aktivistů dva po mučení zemřeli

V Čečensku údajně zadrželi nejméně 40 členů LGBT komunity.Video: Valérie Dvořáková, AP

 

Reklama

Čečenská vláda oznámení aktivistů organizace Ruská LGBT síť označila za „absolutní lži a výmysly“. Jak připomíná redakce BBC v Rusku, podle zprávy OBSE je tvrdé zácházení s homosexuály a jejich pronásledování v Čečensku nevyvratitelně prokázané.

Článek

V severokavkazském Čečensku bylo od loňského prosince zadrženo asi 40 lidí „podezřelých“ z homosexuality. Jednalo se o muže i ženy a nejméně dva z nich ve vazbě údajně zemřeli na následky mučení. Informovala o tom ruská nezávislá média s odvoláním na oznámení aktivistů bojující za lidská práva z organizace Ruská LGBT síť.

„Víme, že je zatýkají příslušníci bezpečnostních složek a nezákonně je zadržují v Argunu. Místní policie dělá vše pro to, aby z Čečenské republiky nemohli odjet a obrátit se s žádostí o ochranu na mezinárodní soud," uvedl šéf organizace Igor Kočetkov.

Nová vlna obvinění přišla více než rok poté, co v Čečensku zadrželi více než sto gayů, z nichž někteří byli mučeni a zavražděni, jak tvrdí lidskoprávní aktivisté. Místní úřady zprávy popíraly a tvrdily, že v regionu žádní homosexuálové nejsou. Aktuální zprávy o tvrdých zákrocích proti homosexuálům mluvčí čečenského vůdce Ramzana Kadyrova Alvi Karimov znovu odmítl s tím, že to jsou absolutní lži a výmysly.

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov prosazuje v republice konzervativní islámské zákony. Homosexualita je v republice tvrdě perzekvována, na severu Kavkazu jsou příslušníci gay komunity vystaveni represím, při nichž jde podle svědků často i o život.

Podle vůdce aktivistů Kočetkova nová vlna represí proti homosexuálům začala na konci loňského roku poté, co čečenské bezpečnostní složky zadrželi administrátora populární LGBT skupiny na sociálních sítích. Policie pak začala zatýkat lidi, jejichž kontakty byly v jeho telefonu.

Podle zprávy Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) z loňského prosince je pronásledování představitelů LGBT (lesbiček, gayů, bisexuálů a transsexuálů) v Čečensku nevyvratitelně dokázané, připomněla to ruská redakce serveru BBC.

Reklama

Související témata:

Doporučované