Hlavní obsah

Čech má plán, jak situaci v Arsenalu řešit. Připraven je i na duel s West Hamem, který vysílá Seznam

Podívejte se, co říká Petr Čech.Video: DIGI Sport

 

Reklama

Petr Čech je teď v Arsenalu náhradníkem svého brankářského kolegy Bernda Lena. V květnu bude plzeňskému rodákovi sedmatřicet, na konci června jeho kontrakt s klubem z londýnského stadionu Emirates vyprší. Čechův plán pro následující týdny je nicméně zcela jednoduchý: Dát vedení Arsenalu jak poctivou prací v přípravě, tak výkony v zápasech, v nichž dostane příležitost, dobrý důvod k dalšímu prodloužení smlouvy.

Článek

Za ta léta samozřejmě ví, že ve fotbale se někdy věci mění ze dne na den, občas z minuty na minutu. Proto bude Petr Čech dokonale připraven i na sobotní utkání Premier League, ve kterém bude Arsenal hostem týmu West Ham United. Zápas budete moci zdarma sledovat v přímém přenosu na Televizi Seznam.

„Rád bych v Arsenalu zůstal i po skončení sezony. Ne, nabídku na prodloužení kontraktu jsem ještě nedostal, ale nijak se tím nestresuji. Je teprve leden. Na všechno bude dostatek času po skončení lednového přestupního období,“ řekl Petr Čech tento týden listu Evening Standard.

Ačkoli už Petr Čech není žádný mladík, nouzi o práci by ani při případném odchodu z Arsenalu neměl. „O brankáře jeho kalibru je již tradičně zájem v Anglii i v zahraničí, nicméně primárně je hráčem Arsenalu. Čas nás netlačí, rozhodne se v blízké době,“ řekl Seznamu k možné budoucnosti svého nejslavnějšího klienta Viktor Kolář, šéf agentury Sport Invest, jež Petra Čecha po celou jeho kariéru zastupuje.

„Petr i v této sezoně prokazuje svou třídu a profesionalitu. Je v popředí několika statistik monitorující výkony a dílčí dovednosti hráčů, v mnoha zápasech předvedl skvělé výkony. Je týmovým hráčem, přesto chce bojovat i nadále o pozici jedničky, protože s tím, že v poslední době nechytá, nemůže být logicky spokojený,“ dodává Kolář.

V létě si Petr Čech dával do těla snad víc, než kdy předtím. Na příchod konkurenta jménem Bernd Leno, letní 26letou posilu Arsenalu z bundesligového Leverkusenu, chtěl být maximálně připraven.

A v úvodu sezony dostával český veterán od trenéra Unaie Emeryho v brance Arsenalu přednost. Po úvodních dvou zakopnutích Kanonýrů s Manchesterem City a Chelsea vychytal Čech celkem pět výher v řadě. Novou strategii trenéra, která ho vedla k tomu, aby se sám pokoušel o konstruktivní rozehrávku už od své branky, sice plnil se střídavými úspěchy a občas trochu kostrbatě, v otázce svého původního zaměstnání, tedy chytání balonů, ale neměl větší problémy.

Jenže pak ho potkalo drobné svalové zranění. Do branky se postavil Leno. A Čech i po svém uzdravení zůstal dvojkou. Tedy pro zápasy Premier League.

Konkurenti, ale i kolegové: Bernd Leno a Petr Čech.

Někdejší český reprezentant odchytal od té doby alespoň dva duely v Evropské lize, dva v ligovém poháru a v sobotu i postupovou výhru 3:0 s Blackpoolem v FA Cupu.

Petr nijak nezatrpkl. Ví, že musí být trpělivý. „Takhle to někdy ve fotbale chodí. S tím, jak jsem hrál v úvodu sezony, jsem byl spokojen. Přišel nešťastný moment se zraněním. Ale nechci se nijak litovat, musím čekat na příležitost. Pracuji každý den. A jsem připraven na každý zápas. Pokud se náš manažer (Unai Emery) rozhodne nasadit mě, jsem kdykoli připraven týmu na hřišti pomoci.“

Před nedávnem proskočily i spekulace, že by Arsenal mohl posílit další brankář, konkrétně Keylor Navas, nespokojený s pozicí náhradníka v Realu Madrid.

Zdá se ale, že šlo jen o prázdnou bublinu, Unai Emery vše dementoval. Zato kouč prioritně požaduje příchod stopera a hráče do křídelních prostorů. Média však zmiňují, že na nějaké velké posilování to v zimním přestupním období nevypadá, zdá se, že k tomu nejsou k dispozici volné finanční prostředky. V létě by snad měla být v tomto ohledu situace lepší.

Co se týče gólmanů, tak v minulé sezoně, ještě pod taktovkou Arséna Wengera platila poměrně jasná pravidla: v lize chytal Petra Čech, zejména v anglických pohárových soutěžích pak David Ospina. Ten je nyní mimochodem na hostování v Neapoli.

Fotbalové přenosy Televize Seznam

Sobota 12. ledna, 13:10: West Ham – Arsenal, Premier League

Sobota 19. ledna, 18:10: Lipsko – Dortmund, Bundesliga

Sobota 26. ledna, 17:45: Sampdoria – Udinese, Serie A

Nově tak o pozici v brance Arsenalu soupeří kolegové Čech a Leno. A žádná jasná pravidla, jako za Wengera, pro vymezení jejich působnosti novým koučem Emerym vyřčena nebyla. „Záleží na Unaiovi, jak se rozhodne. My se o tom, kdo bude chytat, dozvíme od něj vždy pár dní před zápasem,“ vysvětluje Petr Čech.

K médiím a potažmo fanouškům se sestavy týmů dostanou obvykle hodinu před výkopem. V sobotu nastoupí Arsenal na londýnském Olympijském stadionu proti týmu West Ham United. Zda bude Petr Čech v brance, či na lavici náhradníků se dozvíte i z přímého přenosu Televize Seznam z tohoto utkání Premier League.

Vysíláme ho v sobotu 12. ledna od 13:10, studio moderuje Jiří Hošek, komentátorem utkání bude Radek Barkman.

Co si Petr Čech myslí o problematice brexitu? Pusťte si jeho videorozhovor s Jiřím Hoškem.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované