Hlavní obsah

Cech malých nakladatelů požádal ministra kultury o podporu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Cech malých nakladatelů požádal otevřeným dopisem ministra kultury Lubomíra Zaorálka o podporu například ve formě jednorázové dotace nebo o možnost podávat žádosti o grant.

Článek

Malá nakladatelství se nyní potýkají s nevelkými tržbami, uvedli zástupci společenství v dopisu. Cech sdružuje 35 nakladatelství včetně Meanderu, Torstu, Garamondu, Akropolisu či Baobabu.

„Zatímco na jaře nám ministerstvo kultury výrazně pomohlo prostřednictvím rozšíření grantů, nyní na nás a vůbec na knižní trh v podpůrných programech nevzpomnělo. I když se na obohacování kultury podílíme obdobnou měrou jako výkonní umělci, kteří mají na finanční podporu nárok, my nakladatelé se do stanovených kritérií nevejdeme a nemůžeme je splnit,“ uvedli v dopisu zástupci cechu Iva Pecháčková, Jiří Fiedor a Daniel Podhradský.

Podle zástupců cechu je současná situace pro nakladatele, kteří produkují takzvaně nekomerční a malonákladovou literaturu, devastující. Důvodem jsou nízké tržby, dané nemožností přímého prodeje a nízkými prodeji knih přes e-shop. Proti první vlně pandemie v jarních měsících, kdy byla knihkupectví rovněž uzavřena, je navíc ohrožen prodej knih určených pro předvánoční trh. Právě předvánoční období je pro nakladatele podle informací v otevřeném dopise stěžejní a na jeho úspěšnosti závisí životaschopnost nakladatelství v dalším období.

O podporu zažádali nakladatelé z tohoto cechu i na jaře během první vlny koronaviru. Ministerstvo kultury tehdy požádali, aby nakladatelstvím vyplatilo granty na podporu vydávání knih v roce 2020. Na podporu malých nakladatelství vláda na jaře vyčlenila záchranný balíček, v němž bylo subjektům nezávislé umělecké scény určeno 440 milionů korun.

Podnikatelé v kultuře mohou aktuálně podávat žádosti ve druhé výzvě programu COVID kultura na ministerstvu průmyslu a obchodu. Program má k dispozici 750 milionů korun. Ministerstvo kultury rovněž přijímá žádosti o jednorázovou podporu od OSVČ v uměleckých a umělecko-technických profesí.

Podpora z druhé výzvy v programu COVID kultura se týká subjektů organizujících či zajišťujících živou uměleckou produkci s primárním cílem poskytnout kulturní služby veřejnosti, včetně jednorázové podpory výkonným umělcům a odborným umělecko-technickým profesím. Příjemci může dotace pokrýt až 50 procent uznatelných výdajů za přesunuté nebo zrušené kulturní akce a až 80 procent uznatelných výdajů za pravidelné režijní náklady podnikatelských subjektů.

Reklama

Související témata:

Doporučované