Hlavní obsah

Čech momentálně v Arsenalu nechytá. Moje role je ale důležitá v každé situaci, říká před derby

Petr Čech hovoří exkluzivně pro Seznam o nadcházejícím severolondýnském derby mezi Arsenalem a Tottenhamem.Video: David Janeczek, Seznam Zprávy, DIGI Sport

 

Reklama

Český fotbalový brankář Petr Čech zažívá momentálně v Arsenalu déjà vu, které prožíval v posledních sezonách v Chelsea. V probíhající sezoně jej totiž v Arsenalu z pozice brankáře číslo jedna vytlačil v létě příchozí Němec Bernd Leno.

Článek

Petr Čech přestoupil z londýnské Chelsea k městské konkurenci do Arsenalu v létě roku 2015 kvůli tomu, že v předchozí sezoně přišel o místo jedničky. Tehdy jej o porci zápasů v Premier League připravil Belgičan Thibaut Courtois, dnes brankář Realu Madrid.

V podobné situaci se plzeňský rodák nachází i letos. Oproti minulosti v Chelsea ale v probíhající sezoně Čech začal jako jednička Arsenalu. Jenže šestatřicetiletý český gólman si v říjnu poranil stehenní sval a po zranění už jej konkurent Leno do branky v lize nepustil.

„Musím čekat na šanci, ale mrzí mě to, protože jsem měl dobrou formu, ale bohužel jsem se v zápase s Watfordem zranil a pracoval jsem na tom, abych se vrátil co nejdříve. Jenže během mé absence se týmu dařilo a trenér Unai Emery neměl důvod sahat do sestavy,“ vysvětluje Petr Čech.

Během Čechovy absence vyhrál Arsenal dvakrát v Premier League a dvakrát také v Evropské lize. „U brankářů je to horší v tom, že střídání v zápasech není tak časté. Hráči mají možnost naskočit na poslední půlhodinku, ale u brankářů to tak časté není,“ pokračuje gólman, který prošel také Blšany, Spartou a francouzským Rennes.

Čech po zranění odchytal dosud dva duely: jeden v domácím poháru proti třetiligovému Blackpoolu a druhý v Evropské lize proti Sportingu Lisabon. „Teď se poctivě připravuji, abych dobře odchytal zápasy, ve kterých dostávám šanci, a doufám, že se do branky vrátím i v lize, ale není to jen o mně,“ dodává Čech.

Je tedy velmi pravděpodobné, že ve čtvrtek v Evropské lize proti ukrajinské Vorskle Poltava, která musí odehrát domácí zápas v Kyjevě, nastoupí od první minuty právě Čech, ale v nadcházejícím ligovém severolondýnském derby zřejmě dostane na Emirates Stadium přednost znovu Bernd Leno.

Podívejte se na lekci angličtiny Jiřího Hoška a Jindřicha Šídla před severolondýnským derby.Video: Jindřich Šídlo, Seznam Zprávy

„Hrajeme doma, ale oba dva týmy potřebují vyhrát, aby zůstaly na špici tabulky. Pokud chceme zůstat v boji o nejlepší čtyřku Premier League, tak potřebujeme podobné zápasy zvládat. Navíc pro fanoušky je to nejdůležitější zápas roku, tak to tomu dodává ještě větší náboj,“ říká Čech. „Druhý zápas v sezoně už budeme proti Tottenhamu hrát s největší pravděpodobností na jejich novém stadionu, tak uvidíme, co to s nimi udělá,“ dodává.

V současném Arsenalu momentálně nikdo starší a zkušenější než Čech nepůsobí. „Já jako jeden z kapitánů zastávám v kabině důležitou roli. Na druhou stranu ve velkých zápasech, jako je derby, je velmi snadné spoluhráče motivovat, protože každý zná historii a každý ví, o co jde,“ uzavírá současná dvojka Arsenalu.

Jak dopadne severolondýnské derby, sledujte v přímém přenosu v neděli od 14:45 na Televizi Seznam.

Reklama

Doporučované