Hlavní obsah

Čech nalezl u albánské pláže místo klidu minometné granáty

Foto: Profimedia.cz

Albánské turistické letovisko Saranda.

Reklama

Český turista našel u albánského pobřeží desítky minometných granátů. Chorvatsku a Španělsku mají v boji s pandemií pomoci aplikace, ty ale ne vždy fungují.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den od pondělí do neděle se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Čecha v Albánii při koupání v moři vyděsil nález minometných granátů

U pláže přibližně kilometr severně od turistického letoviska Saranda objevil český turista desítky minometných granátů, uvádí server Top Channel. Munici cestovatel objevil, když se potopil nedaleko pláže. „Hledali jsme pláž bez lidí. Když jsme jednu našli, plavali jsme asi šest metrů od břehu. V hloubce okolo čtyř metrů jsme pak našli okolo třiceti až čtyřiceti granátů. Vypadaly jako lahve, tak jsem je natočil, a když jsem si ty záběry přehrál na břehu, bylo mi jasné, že jde o bomby,“ cituje server českého turistu. „Jsou opravdu blízko pobřeží, je potřeba to nějak řešit,“ dodal turista, který se představil jako David.

Muž video následně sdílel ve facebookové skupině určené pro české a polské turisty v Albánii a kontaktoval místní policii. „Byli jsme šokováni, může to být opravdu nebezpečné. Jsem v Albánii poprvé a tohle není vůbec dobrá věc pro turismus,“ uvedl český turista. Podle kontaktovaných odborníků serverem Top Channel jde o poměrně novou munici, a nejde tak například o pozůstatky z druhé světové války. Může se tak podle nich jednat o výzbroj, která mohla v moři skončit po nepokojích v roce 1997.

Horní Rakousy zruší rozšířenou povinnost nosit roušky

Spolková země Horní Rakousy od pátku ruší nařízení nosit roušky ve všech veřejně přístupných vnitřních prostorech, uvádí ČTK. Region tak chce umožnit vytvoření jednotné výchozí pozice před přijetím takzvaného semaforového systému, který má být zaveden příští týden, informovala dnes regionální vláda v čele s hejtmanem Thomasem Stelzerem.

Rakušané kvůli koronavirové pandemii nosí roušky v prostředcích MHD a ve vybraných prostorech, jako jsou obchody s potravinami, banky, úřady, pošty a lékařská zařízení. Horní Rakousy, které sousedí s jižními Čechami, však 9. července zavedly povinnost nosit roušky prakticky ve všech vnitřních prostorech, včetně obchodů, restaurací či kadeřnictví.

Francouzský ministr se zastal žen, které se opalovaly „nahoře bez“

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin se postavil na obranu práva žen opalovat se bez vrchní části plavek. Reagoval na incident z jižní Francie, kde policisté tři rekreantky požádali, aby se zahalily. Policisté minulý týden přistoupili ke dvěma ženám, které se opalovaly „nahoře bez“ na pláži ve městě Sainte-Marie-la-Mer nedaleko Perpignanu. Vyzvali je, aby se kvůli stížnosti jiných rekreantů zahalily.

Incident vyvolal na sociálních sítích velkou kritiku a stal se i tématem politických debat. Podle Darmanina byl zásah policie „bezdůvodný“. „Svoboda je drahocenným statkem,“ uvedl ministr na Twitteru a upozornil, že policie se za nepříliš obratný postup již omluvila.

Opalování bez vrchního dílu plavek je ve Francii legální. Místní úřady ale mohou vydat nařízení, která toto právo v určitých oblastech omezují. V letovisku Sainte-Marie-la-Mer žádná taková omezení neplatí. Místní policie uvedla, že se snažila jen uklidnit situaci na pláži poté, co si jedna z rodin na trojici žen s odhalenými ňadry stěžovala, píše ČTK. Rekreantkám situaci policisté údajně vysvětlili a požádali je, aby se zahalily. Nešlo prý o nařízení.

(Ne)fungující aplikace řeší Chorvatsko i Španělsko

Přes padesát tisíc Chorvatů si stáhlo aplikaci ministerstva zdravotnictví, za poslední týden v ní ale pouze jeden uživatel uvedl, že se nakazil koronavirem, píše deník Večernji list. Aplikace funguje na principu anonymizovaných kódů, které si telefon s pomocí aplikace sám vygeneruje a následně vymění s těmi v bezprostřední blízkosti.

Jenže i přes anonymitu aplikace čelí nedůvěře kvůli ochraně osobních údajů, podle odborníků navíc roli v neúspěchu projektu ministerstva hraje i „počítačová negramotnost“. Ministerstvo zdravotnictví doufá, že lidé časem aplikaci budou více využívat, v příštích týdnech navíc Evropská komise plánuje propojit evropské trasovací aplikace, informace tak budou vyměňovány i přes hranice.

Trasovací aplikace se řeší také ve Španělsku, předseda vlády Pedro Sánchez totiž nedávno vyzval obyvatele země ke stažení aplikace Radar Covid. Premiér podle deníku El País uvedl, že pokud trasovací aplikaci, která funguje na stejném principu jako ta chorvatská, bude používat alespoň 20 procent lidí, může nárůst počtu nových případů klesnout až o třetinu. Jenže ani ve Španělsku neprobíhá vše bez potíží, uživatelé si stěžují na nefunkčnost aplikace na starších modelech telefonů.

Reklama

Doporučované