Hlavní obsah

Čech odsouzený za převoz migrantů bude čekat půl roku na další soud

Za Jiřím Saganem (na civilním snímku) odletěl z Prahy advokát.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

O převzetí Saganovy obhajoby nyní jedná advokát Ladislav Drha, který se specializuje na francouzské právo.

Článek

Český řidič kamionu Jiří Sagan odsouzený ve Francii na rok a půl vězení za pašování migrantů, nejspíš zůstane v tamním vězení minimálně půl roku. Tak dlouho totiž zřejmě bude trvat, než začne odvolací soudní řízení.

O převzetí Saganovy obhajoby v těchto dnech jedná advokát Ladislav Drha, který se specializuje na francouzské právo a má v této zemi více případů.

V pátek ráno do Francie odletěl. Zda Saganovu obhajobu převezme, to s jeho rodinou dořeší po svém návratu.

„Sagan už podle našich instrukcí podal odvolání proti svému odsouzení. Jde o takzvané blanketní odvolání. To znamená, že neobsahuje zdůvodnění. Pokud jeho obhajobu převezmeme, budeme řešit doplnění odvolání, i když to podle francouzského práva není nutné,“ řekl Seznamu Ladislav Drha před odletem do Francie.

Jiřího Sagana zatkla francouzská policie na začátku července. V chladícím boxu kamionu, který řídil, našla patnáct iráckých běženců. Sagan tvrdí, že o nich nevěděl. Do kamionu podle něho museli vniknout v Calais, když spal.

Prvoinstanční soud ho ale uznal vinným a poslal ho na osmnáct měsíců do vězení.

Sagan žije se svou přítelkyní ve Španělsku a pracuje pro tamního dopravce. Dosud ho zastupoval francouzský právník placený španělským zaměstnavatelem. Za odvolání proti odsuzujícímu rozsudku prý ale chtěli francouzští právníci po Saganovi deset tisíc euro, které neměl. S odvoláním nakonec pomohl advokát Ladislav Drha, který nyní řeší, zda celý případ převezme.

„K samotnému případu, tedy k obsahu spisu nebo k důkazům, se zatím nemohu vyjadřovat. Spis jsem ještě neměl příležitost prostudovat a také nejsem zbaven mlčenlivosti,“ řekl Seznamu advokát Drha.

Reklama

Související témata:

Doporučované