Hlavní obsah

Čech pěstuje chilli papričky, které propálí kdejakou „plechovou hubu“

Červená královna pálivosti Carolina Reaper. Samotnou ji nejezte. K neutralizaci pálivosti 1 ml kapsaicinu potřebujete až dva tisíce litrů vody.Video: Filip Horáček, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pěstování chilli, včetně toho nejpálivějšího, pro něj zpočátku bylo nevinnou balkonovou zábavou. Dnes tím Daniel Všetečka uživí rodinu. Jako bonus vyhrává soutěže, kde pár papriček sráží do kolen zkušené borce.

Článek

K tomu, aby si na sebe vydělal, se absolvent České zemědělské univerzity Daniel Všetečka tak trochu projedl. Vždycky si dopřával ostřejší jídlo než ostatní, což – jak brzy zjistil – lezlo do peněženky.

A tím to vlastně celé začalo. Na sklonku jednoho léta poprvé sklidil úrodu z balkonu a také každým pórem svého těla zjistil, proč si paprička Naga Bhut Jolokia vysloužila v Guinessově knize rekordů zápis jako nejpálivější na světě. Dnes už titul nedrží.

Skončil jsem na pět minut pod tekoucí vodou, kde jsem si chladil jazyk. Člověk si musí zvyknout.
Daniel Všetečka, Palíto Family

„Skončil jsem na pět minut pod tekoucí vodou, kde jsem si chladil jazyk. Člověk si musí zvyknout,“ vzpomíná. Zvykl. Před pár dny vyhrál titul mistra České republiky a Slovenska, když snědl hned několik dnes nejpálivějších chilli papriček jménem Carolina Reaper. Ty jsou navíc dvakrát silnější než jeho původní balkonové rekordmanky. Obsahují až 2,2 milionu jednotek pálivosti SHU.

Pro srovnání: Pro to, aby se zcela neutralizovala jejich pálivá chuť, je třeba jeden mililitr účinné látky zředit se zhruba dvěma tisíci litry vody.

Předávkování kapsaicinem obsaženém v chilli se může projevit halucinacemi, problémy s trávením, výrazným pocením, slzením nebo smrkáním. A pokud se jedlík nezbaví papriček ze svého trávicího traktu, čekají ho skutečná muka.

+4

„Kapsaicin se z vašeho těla snaží vyloučit všemi póry. Jde to z vás potem, slzami, když jdete na malou, cítíte, jak vás to pálí až k ledvinám. Cítíte, že se skutečně vylučuje za všech stran,“ popsal Všetečka s tím, že jde o dobrý detox. Nezapomněl ale dodat, že konzumace ve velkém má svou stinnou stránku, což mohou být třeba problémy s trávením.

Na svých webových stránkách u některých pálivých omáček, které prodává, dokonce varuje před jejich konzumací v těhotenství a při srdečních obtížích. Nejpekelnější omáčky na trhu přitom obsahují až 13 milionů jednotek pálivosti na Scovilleově škále. Na to už nejspíš potřebujete zbrojní průkaz.

Ty nejostřejší papričky se však už ke konzumaci začerstva nehodí. Používají se buď sušené, nebo zpracované do omáček. Všetečkova firma Palíto Family pěstuje nejpálivější Carolinu Reaper pouze v malém množství. Většinu místa v pařnících v Mšeně u Mělníka a u Plzně zabírají jiné odrůdy, které nakupují mexické nebo indické restaurace, koncoví zákazníci na e-shopu, velkoobchod Makro a další prodejci.

Zájem o chilli papričky roste. Palíto vypěstuje kolem jedné tuny ročně. Jsou mezi nimi odrůdy Habanero, Jalapeño, Naga Bhut Jolokia a Trinidad Moruga Scorpion.

První dva tři roky to bylo nerentabilní. V tržbách jsme se pohybovali okolo pár set tisíc, nic extra. Ale s koronou to nabralo na obrátkách.
Daniel Všetečka, Palíto Family

„První dva tři roky to bylo nerentabilní. V tržbách jsme se pohybovali okolo pár set tisíc, nic extra. Ale s koronou to nabralo na obrátkách,“ pochvaluje si Všetečka, který by v budoucnu chtěl produkci rozšířit a přestěhovat se i s výrobou do vlastních prostor.

Cena papriček roste s jejich pálivostí. Zatímco Jalapeños se prodávají zhruba za 250 korun za kilogram, ty nejostřejší druhy stojí i více než tisíc korun za kilogram.

Čerstvé se prodávají hlavně restauracím a to, co zbude, míří do omáček. Dodávky běžným obchodním řetězcům se ekonomicky nevyplatí.

„Zkoušeli jsme to do Titbitu (velkoobchod, pozn. redakce), ale nízkým cenám z Holandska, Španělska nebo Portugalska nejsme schopni konkurovat. Jsou třeba ještě o třetinu níž,“ popsal Všetečka, který se před pár dny stal držitelem titulu mistra České republiky a Slovenska v pojídání chilli papriček.

Vyhecovali ho kamarádi. Teď je mistrem

Soutěžit začal už před lety. „Kamarádi mě jednou vyhecovali, ať to jdu zkusit. Zkusil jsem to a vyhrál. V roce 2015 jsem vyhrál první místo na Plechové hubě (degustační soutěž v pojídání pálivých jídel, pozn. redakce). Byl to pro mě takový zápis do této komunity. Později se mi podařilo tři roky po sobě vyhrát pražský Chilli Fest,“ říká jedenatřicetiletý podnikatel, který je najednou schopen spořádat okolo deseti těch nejpálivějších papriček na světě.

K tomu patří jedno tajemství, které každý jedlík extrémně pálivého zná. To, co jde na soutěži dovnitř, taky musí jít rychle ven. „Poprvé jsem to neudělal a zažil jsem muka, když jsem se dlouhé hodiny svíjel v poloze plodu,“ uzavřel.

Reklama

Doporučované