Hlavní obsah

Čech sedí v egyptské vazbě kvůli porušení celních předpisů

Foto: Facebook / Kateřina Kobzová

Rodina ani takřka po týdnu od zadržení nemá s českým občanem přímý kontakt.

Reklama

Zaměstnanec české ambasády přinesl zadrženému Čechovi do vazební věznice vodu a léky. Telefonát s rodinou ale egyptské úřady zamítly.

Článek

Pětačtyřicetiletý Radovan Kobza je už od pátku v egyptské vazební věznici bez kontaktu s rodinou. Na letišti v Hurghadě ho zadrželi egyptští celníci. Od té doby čeká, zda ho Egypt vyhostí. Ministerstvo zahraničních věcí potvrdilo, že zadržení souvisí s celními předpisy Egyptské arabské republiky.

„Český občan byl zadržen v souvislosti s porušením egyptských celních předpisů. Nyní čekáme na rozhodnutí egyptských úřadů o jeho případném vyhoštění. Na tento proces a jeho délku, které podléhají egyptskému právu, nemůžeme mít vliv,“ uvedla mluvčí Mariana Wernerová.

Zaměstnanec české ambasády včera ve večerních hodinách zadrženého Čecha osobně navštívil ve vazební věznici.

„Kolega z ambasády navštívil vazební věznici, se zadrženým českým občanem osobně mluvil a poskytuje mu konzulární pomoc včetně zajištění základních léků. Naše ambasáda je rovněž v kontaktu s jeho rodinou,“ dodala mluvčí.

Rodina ale ani takřka po týdnu od zadržení nemá s českým občanem přímý kontakt.

„Údajně s ním někdo dvě minuty mluvil, to bylo včera večer. Žádné konkrétní informace, třeba jak se tam má, jestli nám posílá nějaký vzkaz, to nemáme. Jenom víme, že za ním někdo z konzulátu byl a že mu přinesl vodu a ovoce. To mi přijde trochu zvláštní, že mu do věznice musí nosit vodu,“ říká manželka zadrženého Čecha.

„V jakém je fyzickém a psychickém stavu, to se samozřejmě nedozvíme. Žádost o hovor nám bez udání důvodu zamítli,“ dodává.

Český občan byl zadržen v souvislosti s porušením egyptských celních předpisů. Nyní čekáme na rozhodnutí egyptských úřadů o jeho případném vyhoštění.
Mariana Wernerová, mluvčí Ministerstva zahraničních věcí

Paní Kobzová odmítá, že by její manžel přivezl do Egypta cokoliv zakázaného. V jeho kufru měly být kromě věcí k potápění a osobních předmětů pouze neprodejné vzorky k obchodnímu jednání.

„Manžel je zaměstnán ve společnosti, která spolupracuje se společností vyrábějící kardiostimulátory a mimo jiné obchodující i s jinými zdravotnickými prostředky, například elektrodami, jejichž neprodejné vzorky manžel na žádost této firmy vezl k předání,“ upřesňuje Kobzová.

Reklama

Doporučované