Hlavní obsah

Čech, Slovák a Němec se baví o hypotékách… a Čech zjistí, že zaplatí čtyřikrát víc než sousedé

Hypotéky jsou v zahraničí výrazně levnější.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

V sousedních zemích platících eurem jsou hypotéky výrazně levnější než v Česku.

Článek

České hypoteční banky od října plynule zvedají sazby a do výše nabízených úroků už promítly v podstatě veškeré poslední zvyšování dvoutýdenní repo sazby centrální banky. Česká národní banka v listopadu zvýšila klíčovou sazbu na 1,75 procenta.

Komerční hypoteční banky se tak nyní pohybují s nabízenými úroky nad hranicí tří procent. Například největší Hypoteční banka nyní nabízí dvacetiletou hypotéku s pětiletou fixací za 3,39 procenta. To je výrazně více, než jaké jsou sazby v příhraniční eurozóně.

Například na Slovensku ČSOB nabízí hypotéky za 1,35 %. V Německu potom Commerzbank dokonce za sazbu 0,8 %.

A proč jsou rozdíly v sazbách takové? Jednak kvůli rozdílu základních sazeb centralních bank. Zatímco ČNB od loňska dvoutýdenni reposazbu zvedla hned několikrát na současnou hodnotu 1,75 %, hlavní sazba Evropské centrálíá banky je stále na nule. Další roli potom hraje konkurenční situace na jednotlivých trzích.

Názorněji je rozdíl vidět na příkladu průměrné hypotéky, tedy úvěru na 2,3 milionu korun na dvacet let s fixací na pět let. Zatímco klient české banky za něj platí měsíční splátku 13 309 korun, Slovák v přepočtu 10 940 a Němec jenom 10 373 korun.

V čem je rozdíl v hypotékách v ČR, na Slovensku a v Rakousku:

Rozhovor s redaktorem rubriky Byznys Alešem Černým.Video: Seznam Zprávy

Ještě větší rozdíl je potom ve výhledu celkově zaplaceného úroku (za teoretického předpokladu stále stejné sazby). Slovák by bance za půjčené peníze zaplatil v přepočtu 325 741 korun, Němec potom jen 189 669. To klient české banky musí být ke svému finančnímu ústavu štědřejší a počítat s tím, že na úrocích dohromady zaplatí 870 264 korun. Tedy čtyřikrát víc než Němec.

Vychází to potom na 38 haléřů bance za každou půjčenou korunu.

Jak zdražilo bydlení za poslední měsíce?Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

Nabízí se tedy logická otázka, zda raději nezajet do Trenčína, Čadce či Skalice, vzít si hypotéku tam a ušetřit statisíce korun. Tak jednoduché to ale není. Oslovené slovenské banky shodně říkají, že poptávku od českých klientů nezaznamenávají. A jednoduše vysvětlují proč:

„Jednou z podmínek pro získání úvěru je, že zastavená nemovitost musí být na území Slovenska, což v praxi případné zájemce limituje,“ vysvětluje mluvčí slovenské ČSOB Anna Jamborová.

Český klient financující českou nemovitost by tak musel mít ještě jinou nemovitost na Slovensku, což není příliš pravděpodobné. Tato podmínka od ledna letošního roku není daná přímo zákonem, obsahují ji však obchodní podmínky bank.

Reklama

Doporučované