Hlavní obsah

Čech souzený v Indii za vraždu kamarádky utekl přes Nepál do Prahy

Čech souzený v Indii za vraždu utekl do Prahy.Video: Goa 365

 

Reklama

Čech podezřelý z vraždy, který strávil několik let v indické vazbě, se přes zákaz vycestování ze země vrátil do České republiky. V pondělí o tom informovala o tom Mladá fronta Dnes. Čech je podezřelý, že v západoindickém státě Góa v roce 2013 zabil Češku, se kterou do země přicestoval.

Článek

„Ano, je doma,“ řekl Mladé frontě Dnes (MfD) mužův otec. Podle zjištění listu muž žije na Nymbursku v domě právě se svým otcem a novomanželkou, která za ním přicestovala z Indie. Podle otce se novomanželé vzali na začátku roku. Zřejmě kvůli končícímu vízu Indky. V Česku je muž podle otce od loňského léta.

Čech byl v indické vazbě kvůli podezření z vraždy Češky, se kterou v roce 2013 do Indie odcestoval. Tehdy devatenáctiletého mladíka našli pořezaného ležícího u vlakového nádraží ve městě Tivim. Vedle něj ležel dlouhý nůž. V nemocnici uvedl, že ho neznámí muži unesli z penzionu, kde se ubytoval se čtyřiadvacetiletou kamarádkou. Češka byla později na pokoji nalezena ubodána.

Indické úřady od počátku z vraždy podezřívaly Čecha. Jeho zranění údajně napovídala tomu, že si je přivodil sám a očitý svědek později vypověděl, že mladíka vezl z penzionu k nádraží. K vraždě se při jednom z výslechů mladý Čech přiznal, později ale svá slova odvolal. Přiznání bylo prý vynucené. Podle jeho otce mu Indové vyhrožovali, že se ze země nikdy nedostane, řekl listu.

V cele Čech strávil přibližně tři roky. Soudní líčení se ale vleklo, i kvůli častým změnám na soudcovském postu. V roce 2017 byl soudem nakonec osvobozen. „Z procesních důvodů kvůli nedostatku usvědčujících důkazů,“ řekl MfD Robert Řehák z tiskového odboru Ministerstva zahraničních věcí (MZV). Verdikt indického soudu je nepravomocný, rozhodnout má ještě odvolací soud.

Muž podle svého otce následující přibližně rok v Indii zůstal, po propuštění nesměl opustit zemi. Přes zákaz vycestovat ale přes Nepál odletěl do Prahy. Podle Ministerstva zahraničních věcí je na indických orgánech, zda mu za porušení zákazu uloží sankci.

Jak se muž do Česka dostal, není jasné

Podle listu není jasné, jak se Čech do Nepálu dostal. Neřekl to ani svému otci. O jeho cestě údajně nevědělo ani Ministerstvo zahraničních věcí a neposkytlo mu asistenci. Jednou z otázek jeho cesty je, na jaký pas se do Prahy dostal. Jeho původní doklad mu odebraly indické úřady a Česko nemá v Nepálu velvyslanectví. V takovém případě je možné, že muž získal na velvyslanectví jiného státu Evropské unie náhradní cestovní doklad, který mu umožnil cestu do Unie, potažmo České republiky.

Muž po návratu do Česka podal na policii takzvané vysvětlení. „S ohledem na současnou fázi trestního řízení v ČR, naprostou atypičnost případu, zejména stran uplatnění cizozemského, značně exotického práva, a aktuální stav řízení vedeného v Indické republice, nelze v současné době predikovat další vývoj a postup,“ řekl MfD mluvčí středočeské policie Zdeněk Chalupa.

To, že by si případný trest uložený indickým soudem muž odpykal v českém vězení, je nepravděpodobné. Podle Martina Bačkovského z tiskového oddělení Ministerstva spravedlnosti je taková varianta možná jen teoreticky, Česko ale s Indií nemá na takovou formu spolupráce smlouvu, uvedl pro MfD.

List dodává, že Česko sice má s Indií smlouvu o vydávání, ovšem dokument neobsahuje závazek vydávat vlastní občany. Státní občan České republiky by s vydáním do cizího státu musel vyslovit souhlas.

Reklama

Související témata:

Doporučované