Hlavní obsah

Čech z Kábulu: „Do domu, kde se skrývám, vtrhl Tálibán“

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek z Afghánistánu.

Reklama

aktualizováno •

„Když to člověk sleduje z fotek nebo videí, nedovede si to představit. Ale já jsem přímo tady, proto mám velký strach,“ uvedl Atta, Čech afghánského původu. Je právě teď v Kábulu, odkud se snaží dostat zpět do Česka.

Článek

Do své rodné země jel jako turista navštívit maminku a sestry, odlet měl zarezervovaný na 21. srpna. Radikální hnutí Tálibán ale mezitím spustilo své tažení s cílem převzít kontrolu nad Afghánistánem, jeho bojovníci už obsadili metropoli Kábul a ohlásili, že „válka je u konce“.

Jednadvacetiletý Atta, s nímž se Seznam Zprávy spojily v pondělí odpoledne a pro zachování jeho bezpečnosti uvádějí jen jeho přezdívku, se nyní potřebuje dostat ze země. V Česku, kde žije v Praze, vystudoval střední školu a získal tu před několika lety trvalý pobyt a český cizinecký pas. Na horké lince Ministerstva zahraničních věcí mu bylo prostřednictvím známého sděleno, že má odcestovat komerčním letem. Ty ale v současnosti nelétají.

Attu nemá šanci se ze země dostat bez pomoci úřadů. Jakub Pavlíček, jeho známý, s nímž jsou Seznam Zprávy také v kontaktu, s těm českými komunikuje. Chtěl Attu dostat do druhého letadla, jež Češi směr Kábul vypravili.

„Byl jsem na Ministerstvu zahraničních věcí, kde nám bylo řečeno, že do tohoto letadla se určitě nedostane. V první řadě mají stahovat zaměstnance ambasády. Teď se neví, jestli poletí do Čech nebo jinam – zkoušíme i ukrajinské úřady, protože tamní ministr zahraničí tweetoval, že jsou schopni pomoci i lidem z jiných zemí,“ popsal v pondělí v podvečer Pavlíček.

Co bude dál?

„Ministerstvo zahraničí mi sdělilo, že další lety plánuje, vůle tam tedy je. Vzhledem k tomu, že je v Kábulu těžké udržet bezpečnost na letišti, se teď ale vůbec neví, jestli nějaké další české letadlo skutečně poletí,“ uvedl dále Pavlíček.

V úterý dopoledne dostala redakce SZ nové zprávy. Do domu, v němž se Atta schovává, vtrhl Tálibán. Atta zatím (podle Pavlíčka) reaguje, ale není jasné, co bude dál.

České MZV zároveň Pavlíčka kontaktovalo s tím, aby se ujistilo, že se Atta stále nachází nedaleko letiště. Je tedy pravděpodobné, že by mohl odletět do ČR. Dostat se na letiště by pro něj ale bylo, vzhledem k vysoké koncentraci Tálibánců v okolí, velmi složité.

„Potřebuji dostat pryč sebe i svou rodinu“

V ulicích Kábulu panuje podle Atty velký strach. Seznam Zprávám poskytl i fotografie a videa. Z nich prýští všudypřítomný chaos, ve městě hoří budovy a v ulicích, které jsou plné ohořelých aut, pobíhají lidé.

„Jediné, co potřebuji, je dostat sebe i svou rodinu do bezpečí. Moje rodina musí do Česka, sem se dostal Tálibán a oni jsou teď v nebezpečí. Víte, co Tálibánci dělají,“ řekl Atta naléhavě.

Jakmile radikálové obklíčili Kábul, rozhodl se odletět co nejdříve. Jeho česká přítelkyně zařídila letadlo, které mělo odletět v pondělí v šest večer. To se ale už nepodařilo, všechny lety byly zrušeny.

„Je těžké dostat se ven, všude je teď Tálibán. Schovávám se ale kousek od letiště, takže kdyby něco, můžu se tam hned dostat. Tálibánci jsou nicméně už i tady. Potřebuju, aby se moje rodina dostala co nejrychleji pryč, vidím na vlastní oči, co se tu děje, a mám velký strach,“ dodal.

Pozn.: V předchozí verzi textu bylo uvedeno, že je Atta občanem ČR a že má český cestovní pas. Redakce text upravila – muž má v ČR trvalý pobyt a disponuje českým cizineckým pasem.

Reklama

Doporučované