Hlavní obsah

Čechy miluju, říká italský král sýrů. Čapka i Hrabala čte v originále

Roberto Brazzale, prezident italské skupiny vyrábějící sýr Gran Moravia, se česky učí 20 let. V originále čte české klasiky.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Mám rád Čechy. Jsou seriózní a spolehliví,“ říká Ital Roberto Brazzale, který v Litovli na Hané produkuje téměř dvě desetiletí „český parmazán“. Gran Moravia se vyrábí v Česku a zraje v Itálii v oblasti Benátsko.

Článek

Na přelomu milénia objevili Italové rodu Brazzale, nejstarší sýrařské rodiny v zemi, pro svůj byznys Hanou a Litovel.

Zjistili, že mléko od hanáckých krav splňuje náročné požadavky na výrobu sýra grana, tedy obdoby parmazánu. Způsobili tím tehdy šok v kruzích na Apeninském poloostrově, když začali sýr vyrábět mimo vlastní zemi.

Prezident skupiny, Roberto Brazzale, se od té doby učí česky. „Bohužel nemám příliš času, ale český jazyk mám rád. Studuju pravidelně. Začínal jsem tím jednodušším, že jsem četl knihy pro děti nebo třeba v kadeřnictví časopis,“ usmívá se muž, jehož nejstarší ze tří synů je už také členem představenstva v Litovli.

Jak dobře se jazyk naučil, můžete posoudit v úvodním videu.

Čapka i Hrabala čte v originále

Když přijede do České republiky, obvykle nevynechá návštěvu antikvariátu. Naposledy tam ke své radosti „ulovil“ Úvahy a projevy Tomáše Bati.

Skupina Brazzale Spa

  • Působí ve světě mléka od roku 1784, je nejstarší italskou rodinnou firmou v sýrařsko-mlékárenském sektoru.
  • Rodina Brazzale, původem z náhorní plošiny Asiago, je aktivní už po osm generací.
  • Má sedm výrobních závodů po celém světě – v Itálii, České republice, Brazílii a Číně.
  • Zaměstnává celkem přes 800 lidí.
  • Celkový obrat v roce 2020 byl 205 milionů eur, více než třetinu tvoří export z Itálie do světa.
  • Na trhu působí se značkami Burro delle Alpi, Burro Superiore Fratelli Brazzale, Zogi, Verena, Alpilatte, Brazzale, Silvipastoril a Gran Moravia.
  • Od roku 2003 vyrábí v Litovli na Moravě sýr Gran Moravia.

K jeho oblíbencům mezi českými literárními klasiky patří Čapek, Seifert nebo Vladimír Holan, které čte v originále.

„Mám rád Bohumila Hrabala, ale je moc těžký. Na jednu stranu někdy potřebuju i měsíc,“ směje se Roberto Brazzale, který je z hudební rodiny. Sám hraje na piano, maminka byla vyhlášená varhanistka a syn hraje na violoncello.

Každý rok pořádá rodina Brazzale koncert pod širým nebem, který založila právě maminka Roberta a pokračují v něm už jeho synové. Koná se v Asiagu na největší náhorní plošině v Evropě, odkud pocházejí jejich předci a společnost na zpracování mléka tam kdysi založili.

Mezi oblíbená místa Itala, který v Česku podniká dvě dekády a kromě toho vlastní i továrny v Brazílii nebo Číně, patří Praha.

„Samozřejmě i Olomouc, ale taky Český Krumlov. Mám malý dům v Brodku u Konice, tam je nádherně,“ vypráví Roberto Brazzale, jehož skupina Brazzale Spa měla naposledy obrat 205 milionů eur.

Veteránem brázdí silnice

Před sídlem firmy v italském Zanè stojí veterán škodovky – Stará Octavia. A není jen na okrasu, Roberto s ní rád jezdí po okolí.

„Moje oblíbené auto. Koupil jsem ho v roce 2004 a mám ho rád, protože je to symbol Československa. Jezdí dobře, ale pomalu. A potřebuje víc benzinu a oleje,“ říká s láskou k vozu Roberto Brazzale pro SZ Byznys.

Reklama

Doporučované