Hlavní obsah

Čechy před volbami zavalily SMSky. Od spammerů i Marka Bendy

Foto: Seznam Zprávy

Ukázka jedné z SMS, které přicházejí od neznámého autora. Politici se k nim nehlásí.

Reklama

Spam hanící hnutí ANO i osobní prosby politiků o podporu ve volbách. Pár dnů až hodin před otevřením volebních místností se kampaň přesunula do mobilních telefonů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Posledních několik dnů před otevřením volebních místností zaplavily mobily části Čechů různé SMS zprávy vyzývající k volbě toho či onoho nebo varující před volbou některých stran a hnutí. Některé rozesílají politici sami, autoři jiných jsou neznámí a prakticky nezjistitelní.

„Korupce a nepotismus? ANO!!! Lež a pokrytectví? ANO!!!“, „Lupiči a zloději? ANO!!! Lháři a podvodníci? ANO!!!“ SMS zprávy s takovým obsahem přišly v uplynulých dnech velkému množství lidí v Česku.

Zpráva odcházela třeba z čísla 9996238. Na webu vyhledatcislo.cz lidé toto číslo označovali za spam už v minulosti.

Z tohoto čísla chodily například podvodné SMS, jejichž prostřednictvím se někdo snažil z dotyčného vylákat osobní údaje - třeba potvrzení o vyzvednutí neexistujícího balíčku, upozornění na zablokování účtu v bance nebo oznámení o výhře v soutěži, k jejímuž převzetí odkaz žádal údaje o platební kartě. Od úterý 5. října posílá zprávy proti hnutí ANO.

Některá čísla, ze kterých odcházejí podobné SMS, se tváří jako běžná telefonní čísla od českých operátorů, povětšinou O2.

Podle mluvčí společnosti O2 Kateřiny Miškovské se jedná o zasílání zpráv formou agregátoru neboli SMS brány, kde si jakákoliv třetí strana může zaplatit, že se sdělení rozešle databázi zákazníků. „Jede to přes sítě operátorů, ale nemáme s tím nic společného,“ vysvětlila.

Navíc se podle ní nejspíš jedná o podvržená čísla. „Tohle vůbec nemáme pod kontrolou. I když se ta čísla tvářila, že by měla být vydaná u nás, tak je nemáme aktivní. Naši kolegové z bezpečnosti se tomu věnovali a zjistili jsme, že od nás SMSky neodcházely,“ uvedla na dotaz Seznam Zpráv.

Z podvržených čísel, která se tváří jako od O2, prý zhruba měsíc zpátky chodily i zprávy, které se vydávaly za banku. „Ze zahraničí si můžete přes takové SMS brány nechat rozeslat zprávy a ti hackeři umí podvrhnout a dát tam jakékoliv telefonní číslo,“ dodala mluvčí.

Podobnou praxi Seznam Zprávám potvrdila i bývalá manažerka jedné z komunikačních firem, které se telefonickým marketingem zabývají. Její jméno redakce zná, ale na její žádost ho neuveřejňuje.

„S daty se kšeftuje. Pokud mají SMS brány dobře nastavené, tak autora nezjistíte. Další věc je, že to může jít i ze zahraničí,“ uvedla. Cenu, za jakou je možné takovou službu pořídit, nedokázala odhadnout, vysoká ale nebude. „Už za mých let, zhruba 10 let dozadu, to byla asi jedna koruna za SMS. Teď to musí být haléře,“ dodala.

Redakce oslovila i politické strany, jestli nejde o jejich aktivitu, kterou by pak musely zahrnout do financování kampaně. Strany však odmítly, že by s nimi tyto SMS zprávy souvisely.

Deník N pátral po jejich původu i u Milionu chvilek pro demokracii, který vyzval své příznivce, aby se zapojili do projektu Milion SMS pro demokracii. V něm mají lidé svým známým posílat SMS nebo jinou zprávu s výzvou, aby šli k volbám.

Tato kampaň však prý se zprávami proti hnutí ANO nesouvisí. „SMS s urážlivým textem o hnutí ANO mi přišla také a přijde mi to jako zbytečná a kontraproduktivní aktivita,“ řekl pro „enko“ Benjamin Roll.

Předvolební SMSky však nemusí být jen nevyžádané, ale naopak očekávané. Mnoho novinářů se v posledních dnech doslova nemohlo dočkat na tradiční předvolební SMS poslance Marka Bendy (ODS). Dorazila ve čtvrtek dopoledne.

„Je to tradice, určitě jsem je posílal už v roce 2010. Nějakou formou jsem o podporu žádal i v roce 2006,“ zavzpomínal pro Seznam Zprávy Marek Benda. Když zvedl hovor, redaktorku požádal, jestli by nemohla zavolat později - právě prý rozesílá zprávy, na které se chce ptát.

S předvolebními zprávami začínal už v době, kdy měl ještě tlačítkový telefon. „Tehdy jsem těch zpráv ale určitě neposlal tolik jako teď,“ popsal Benda.

Přiznává, že „SMSky miluje“, prý souvisí s jeho konzervatismem. Posílat je začal v době, kdy to bylo populární, a byť se od nich v poslední době spíš ustupuje, on zůstává věrný své tradici. „Souviselo to určitě s tím, že tehdy byla velká móda, že se SMS zprávy posílaly ke kdečemu, Vánocemi počínaje.“

A lidé prý na jeho zprávy také reagují. Ve čtvrtek před polednem, kdy se s ním redaktorka spojila, už prý měl v telefonu přes 250 nepřečtených odpovědí. „Jsou s různými výrazy podpory. Těším se, až si je později přečtu, až budu mít trochu klidu,“ popsal Benda.

K osobním zprávám se v menším uchylují i jiní kandidáti. Zprávu s prosbou o podporu jejich koalice a účasti u voleb obecně před několika dny rozesílal třeba i někdejší oblíbený primátor Hradce Králové Martin Dvořák, který letos po opuštění diplomatických služeb kandiduje za koalici STAN a Pirátů.

„Za 3 dny jsou volby, které nás mohou zbavit komunistů, StBáků a mezinárodní ostudy. Rozhodl jsem se tomu pomoci tím, že kandiduju za STAN v Hradeckém kraji. Předem děkuju za každý hlas, ať už budete volit kdekoli. Hlavně prosím jděte volit!“ apeloval na své kontakty Dvořák.

Reklama

Doporučované