Hlavní obsah

„Čechy v sandálech zachraňujeme často“. Makarskou netřeba „pročechovat“

Foto: Daniela Kučerová

Biokovo Skywalk je rozhledna ve tvaru podkovy s prosklenou podlahou.

Reklama

Na Makarskou odjakživa míří davy turistů. Díky těm českým existuje i speciální pojem - „čechovat“. Oceňovat krásy pobřeží je ale možné nejen z městské pláže. Vápencové pohoří parku Biokovo nabízí i adrenalinový „nadhled“.

Článek

Od naší zvláštní zpravodajky z místa.

Co znamená, když se někdo rozhodne „čechovat“? Podobnost chorvatského slova čehovanje [čechovaně] s českým národem není čistě náhodná. O této činnosti existují zápisy v kronikách a znamená to jednoduše válení se u moře, popisuje na makarské promenádě česká průvodkyně Renáta, která v Chorvatsku žije od 80. let. „Češi tu byli první turisté po každé válce,“ dodává její chorvatský kolega Tonči, který mimo jiné pracuje i jako horský záchranář.

Ačkoli se možná většině lidí při lokalizování dovolené na Makarskou riviéru vybaví stánky se suvenýry a uličky s restauracemi lemující přeplněné oblázkové pláže, záchranáři jako Tonči jsou pro tuto turistickou oblast nepostradatelní. Ve výšce 1762 metrů nad mořem se tyčí hora Sveti Jure, kvůli které do pohoří Biokovo pravidelně míří desítky turistů. A ne vždy jejich cesta probíhá hladce.

„Co dva tři týdny někdo volá, že potřebuje zachránit. Většinou to jsou lidé, co si vyšli do hor v sandálech a bez dostatečného množství vody. S sebou nestačí vzít si litr, ale klidně tři. A ano, často zachraňujeme Čechy, kteří si vyšli na túru v sandálech,“ popisuje Tonči. „Když někdo potřebuje zachránit a volá nám o pomoc, jako první ho zajímá, kolik to bude stát. Životy zachraňujeme zdarma, nicméně na takové výlety je opravdu nutná pevná obuv a dostatek vody,“ doporučuje Tonči.

Sveti Jure je nejvyšší horou vápencového pohoří Biokovo. Na jejím vrcholu se tyčí televizní vysílač, který během občanské války zažil i bombardování. Pro ty, kteří se nechtějí jen „čechovat“, je Biokovo ideálním místem pro zpestření dovolenkového programu. Rekordmani z Makarské nahoru vyběhnou za hodinu a pět minut, ti odvážní cestu jezdí na kolech. Pro ty v časové tísni, s malými dětmi a všechny ostatní je možné vyjet nahoru autem.

Oblast přírodního parku Biokovo však nabízí i mezizastávku, kterou byste neměli minout. Biokovo Skywalk.

Stezka v oblacích

Ze skal ve výšce 1228 metrů nad mořem ční prosklená půlměsícová konstrukce. Nic pro lidi trpící závratěmi - pod nohama se otevírá nekonečná propast a v dálce výhled na celé pobřeží. Návaly adrenalinu zchladí příjemný horský vzduch, který je v horkém dni více než žádoucí.

+5

Cesta autem nahoru vede přes mnohdy nepřehledné serpentiny. Setkání dvou aut v protisměru částečně regulují závory, které jsou také platební branou pro vstup do přírodního parku. Cena za návštěvu parku je pro dospělé 60 kun, bez ohledu na typ dopravního prostředku uvnitř parku. Děti do 7 let mají vstup zdarma.

Pokud má posádka auta štěstí, v protisměru narazí jen na několik aut. Pokud má obrovské štěstí, minou je i nezodpovědní řidiči. Nás po cestě nahoru s rychlostí zařazenou místy i na první stupeň míjelo několik vozidel, převážně s polskou SPZ. A v jistých chvílích měla posádka redakčního auta pocit, že jde o poslední sekundy jejich života (polovina posádky trpěla strachem z výšek, pozn. red.). Opatrná jízda je tak namístě v obou směrech. Kromě osobních aut je možné narazit i na autobusy či motocykly.

Přímo na Biokovo Skywalk se ve čtvrtek po poledni sešlo najednou asi deset lidí, kteří se však brzy vyfotili a odjeli buď zase dolů, nebo pokračovali dál ke Sveti Juremu. „Je běžné, že mezi horami narazíte na pasoucí se koně, kamzíky, ovce, krávy. Pěstují se tu slavné a výborné biokovské brambory. Na co je třeba dát si pozor, je zmije růžkatá. Nebezpečně jedovatý had se páří na stromech, takže se stává, že se při scházení hory chcete přichytit za strom a místo větve zmáčknete hada,“ varuje průvodkyně Renáta. Po strmé cestě nahoru jsou patrná i místa, která zničily typické letní požáry. „Když chytne taková borovicová šiška, exploduje jako granát. Požáry tu jsou nekonečný problém, ale ohořelé stromy se neustále nahrazují novými,“ říká Renáta.

Kus pod Skywalkem stojí restaurace s toaletami, které nahoře zatím chybí. „Tady na koronu nevěříme,“ hlásí číšník hostům, kteří míří dovnitř a chtějí si nasadit roušku. Potkáváme i české turisty z Karlovarska. „Jo, líbilo se nám to, ale čekali jsme to teda větší. Vyjeli jsme i na Jureho, ale byla to štreka, v sandálech to moc dobře nejde,“ říká Češka. „Výhled ale nádherný, určitě to stojí za to.“

Skrytá místa

Co nabídnout má také oblíbené pobřeží, které vyhledávají i hvězdy jako Tom Cruise. Dovolenou zde trávila například i Libuše Šafránková nebo Jiří Menzel, vzpomíná Tonči. Renáta přidává tip, jak se vyhnout přeplněným plážím a hlučným turistům.

Makarska nabízí několik uměle vytvořených poloostrovů. „Na narvané městské pláže nechodí ani místní. Když se chcete vyhnout davům, dejte si procházku po poloostrově,“ doporučuje průvodkyně. Jeden z nich, poloostrov Svatého Petra, nabízí vyhlídku, na kterou se lze dostat procházkou skrze borovicový les. Po cestě narazíte na veverky, toulavé kočky, olivovníky, japonský jasmín, stromy s granátovými jablky, ale i jedovatý oleandr, kterému se vyhýbá i místní ptactvo, popisuje Renáta.

+5

Makarskou střeží socha svatého Petra s klíčem v ruce. Odtud jde pokračovat přímo do centra města k baroknímu kostelu svatého Marka. Na náměstí se pravidelně konají společenské akce. Solidní porci zmrzliny na rohu ulice koupíte za 10 kun.

Několik dní před hlavní sezonou se restaurace na riviéře snaží nalákat první turisty, kterých je zde zatím poskromnu. „Ještě to není nic moc, ale oproti loňskému roku je to už teď skvělé. České turisty máme rádi, mnohem víc než polské. Problémem je, že sem často jezdí cestovní kanceláře. Ta nabere autobus seniorů, kteří vyjdou z hotelu akorát na neplacenou pláž a v restauracích neutrácejí nic. Dělají si svůj vlastní program a když takových lidí přijede víc, restaurace jako my z toho nemají nic,“ říká číšník Mate, jehož kolegové v době večeře postávají na ulici a snaží se nalákat turisty na zlevněnou denní nabídku.

Reklama

Související témata:

Doporučované