Hlavní obsah

CEFC vzala zpět žádost u centrální banky o navýšení podílu ve finanční skupině J&T

CEFC stahuje žádost o zvýšení podílu v J&T. Jejím dalším akcionářem by podle serveru Týden.cz měla být státem vlastněná čínská společnost CITIC Group.

Reklama

Článek

Skupina CEFC s ohledem na změnu v akcionářské struktuře stahuje žádost o navýšení svého podílu ve skupině J&T Finance Group, kterou podala k České národní bance. Společnost bude se svými partnery jednat o dalším pokračování tohoto projektu v nové situaci vstupu minoritního akcionáře do CEFC Europe, informovala CEFC v pondělí ČTK. CEFC vlastní v J&T FG deset procent, chtěla podíl navýšit na 50 procent.

„Rozvoj CEFC Europe v ČR bude pokračovat,” uvedla dále firma. Do CEFC Europe vstupuje podle mluvčího Pavla Bednáře další akcionář, jeho podíl a název ale nezveřejnil. Server Týden.cz v pondělí napsal, že téměř poloviční podíl v ní získá čínským státem vlastněná společnost CITIC Group.

„Mateřská CEFC China i nadále považuje projekty v ČR za jednu ze svých priorit a přikládá jim velkou důležitost. Vedení CEFC China jednoznačně potvrdilo garanci splacení půjčky u J&T Group, a to nejdéle v řádném termínu ke dni splatnosti,” dodal Bednář.

Část majetku čínské CEFC může propadnout J&T. Dluhy přinejmenším zbrzdí expanzi společnosti na českém trhu. (12. 3. 2018)Video: Seznam

Hrad potvrdil vyšetřování prezidentova poradce

Představitelé Šanghaje potvrdili hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi, že šéf CEFC a poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-ming je v Číně vyšetřován pro podezření z porušení zákona. Podle vedení CEFC odejde z čela firmy. Mynář a jeho hradní tým se to dozvěděl při své návštěvě v Číně minulý týden. ČTK to sdělil v prohlášení prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. O budoucnosti Jie Ťien-minga jako prezidentova poradce se mluvčí v prohlášení nezmínil.

Vyšetřování podle Ovčáčka není vedeno proti právnické osobě CEFC China. „Všechny zúčastněné strany se shodly na podpoře projektů česko-čínské spolupráce a projektů CEFC Europe v rámci One Belt One Road v ČR,” uvedl Ovčáček.

Zástupci Hradu se setkali také s vedením společnosti CEFC China. To je informovalo, že Jie Ťien-ming odejde z akcionářské struktury a z vedení společnosti. „Společnost i nadále považuje za jednu ze svých hlavních priorit rozvoj svých projektů v České republice,” dodal Ovčáček.

Reklama

Doporučované