Hlavní obsah

Čeho se nejvlivnější centrální bankéř bojí nejvíc? Inflace to není

Foto: Unsplash.com

Ilustrační foto.

Reklama

Největší hrozbou pro dnešní světový finanční systém jsou kybernetické útoky, míní Jerome Powell, předseda Rady guvernérů Federálního rezervního systému.

Článek

Podle Jeroma Powella, předsedy americké centrální banky (Fed), se největší hrozba pro světový finanční systém skrývá v kybernetických útocích. Informovala o tom stanice CNN s odkazem na rozhovor, který Powell poskytl pořadu 60 Minutes.

Vlády a instituce by se měly zaměřit na ochranu před hackerskými hrozbami, myslí si Powell. Prioritou už prý není ochrana před riziky spojenými s půjčováním peněz - od dob Velké recese se svět podstatně změnil.

„Řekl bych, že riziko, které nyní nejvíce sledujeme, je to kybernetické. Jsou tu starosti s možnou kybernetickou události,“ řekl Powell, stojící v čele Fedu od února 2018. „Mnohé vládní agentury včetně Fedu, soukromé podniky a zejména velké soukromé finanční společnosti situaci nyní pečlivě sledují a investují do ochranných systémů. Takže bych řekl, že největší riziko nyní spočívá v této oblasti, spíš než v těch, které vedly k poslední velké finanční krizi,“ dodal.

V jednom katastrofickém scénáři, o němž Powell pojednával, by se hackerům mohlo například podařit vypnout jednu z hlavních platebních bran, čímž by odstřihli tok peněz mezi finančními institucemi. To by podle Powella mohlo vést až k odstávce světového finančního systému.

Vlády a soukromé podniky se na hrozby tohoto typu stále pečlivěji připravují. „Trávíme obří množství času, energie a peněz na ochranu před těmito věcmi,“ uvedl předseda. „Kybernetické útoky na velké instituce probíhají každý den. Vláda, stejně jako všechny společnosti v soukromém sektoru, tvrdě pracuje na tom, aby je odvracela,“ dodal.

Na otázku, zda Spojené státy plánují zavést vlastní digitální měnu jako reakci na plány Čínské lidové banky spustit virtuální verzi jüanu, Powell přímo neodpověděl. Uvedl, že američtí úředníci o problematice diskutují a že po celé zemi probíhají studie snažící se zjistit, zda by něco takového mělo smysl. Zatím však nedošlo k žádnému rozhodnutí.

„Základní otázkou pro nás ve skutečnosti je, jestli veřejnosti pomůže to, že přidáme tuto novou digitální měnu k důvěryhodným penězům. Bude na tom pak veřejnost lépe? Budou tam i nějaká negativa? Bude to mít neočekávané účinky v jiných částech finančního systému, které musíme vzít v úvahu při posuzování nákladů a přínosů?“ uvedl Powell. „Dolar je nesmírně důležitý, je to rezervní měna celého světa. Proto to musíme udělat správně. Nemusíme v tom být první, ale musíme v tom být dobří,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované