Hlavní obsah

Čeká Harryho Pottera další filmové pokračování? Autorka dráždí fanoušky

Kolik filmy Harryho Pottera utržily, kolik knížek Rowlingová prodala a jaké jsou její příjmy?Video: Jan Marek, AP, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

aktualizováno •

Spisovatelka J. K. Rowlingová zažehla jiskru spekulací kolem filmového návratu nejslavnějšího kouzelníka světa. Stačilo k tomu málo.

Článek

Britská autorka rozdmýchala ve čtvrtek večer napětí napříč svou obsáhlou fanouškovskou základnou. Po půlroční přestávce nasdílela na svém oficiálním profilu tweet s tajemným a stylizovaným vyobrazením znamení smrti, které je charakteristické pro postavu toho, jehož jméno se nevyslovuje. Tedy Lorda Voldemorta.

Připsala k tomu: „Temnota někdy vyvěrá z nečekaných míst.” A přidala hashtagy #HarryPotter a #CursedChild.

Fanoušci i novináři začali obratem řešit, zda se za vzkazem skrývá to, co je už roky na spadnutí. Totiž, že se Rowlingová dohodla na zfilmování své veleúspěšné divadelní hry Harry Potter a prokleté dítě.

Děj hry se odehrává 19 let po poslední knize (Relikvie smrti). Harryho Pottera zastihuje jako dospěláka, přepracovaného zaměstnance Ministerstva kouzel, který má jen málo času na své tři bradavickou školou povinné děti. Nejmladší Albus trpí otcovou slávou – a jak říká vydavatel: „Musí se prát s tíhou rodinného dědictví, o které nikdy nestál. Minulost a současnost se čím dál hrozivěji prolínají a otec i syn zjišťují nepříjemnou pravdu – temnota někdy vyvěrá z nečekaných míst.“

Sociálními sítěmi teď sice rezonuje hlasité hurá, najdou se však mnozí, kteří až tak nadšení nejsou. Někteří z početné rodiny fanoušků potterovské ságy odmítají pokračování s tím, že se jedná o „špatnou fanfikci”.

Neunesli zkrátka některé dějové linky divadelní hry, v níž se ohýbá minulost, což s sebou přináší zvraty typu Voldemort mající dítě nebo Cedric Diggory smrtijedem (v původní sáze hrdinný chlapec, jenž v souboji o kouzelný pohár zemře poté, co je zasažen kletbou z trojice těch, které se nepromíjejí).

Bude z toho film? Nadšení poněkud brzdí oficiální fanouškovská stránka Pottermore, která s odstupem pár hodin a odkazem na své zdroje uvedla: „Něco vzrušujícího k Prokletému dítěti se blíží, film to ale není…”

Marketingový úspěch ženy s miliardovým nápadem

Divadelní hra Harry Potter a prokleté dítě měla premiéru v Londýně před třemi lety v červenci. A podle britských médií šlo o nebývalý úspěch. O rok později, na udílení Ceny Laurence Oliviera 2017, obdržela hra rekordních devět cen. Obdobný ohlas sklidila i na Broadwayi v květnu 2018, kde v jediném týdnu prodali lístky za 2,3 milionu dolarů, tedy nejvíce v historii newyorského divadla vyjma muzikálů.

Čtyřiapadesátiletá autorka a matka dvou dětí napsala i další navazující příběhy k potterovské sáze: Bajky barda Beedleho, Famfrpál v průběhu věků a zejména Fantastická zvířata a kde je najít, ke kterým studio Warner Bros. potvrdilo pětidílné filmové pokračování. Dva díly už světovými kiny prošly.

Harry Potter a Fantastická zvířata v kinech

Filmové ztvárnění knižního dobrodružství Harryho Pottera čítající osm dílů utržilo celosvětově 7,73 miliardy dolarů, v přepočtu asi 180 miliard korun. Nejvýdělečnější bylo poslední pokračování Relikvie smrti – část 2, které v kinosálech po celém světě dosáhlo tržeb ve výši 1,34 miliardy dolarů.

Spin-off prequel Fantastická zvířata a kde je najít spolu s druhým dílem Grindelwaldovy zločiny utržily dohromady jenom o deset milionů víc než samotný osmý zfilmovaný díl kultovní ságy. Samo první dobrodružství sledující osudy Mloka Scamandera ve Spojených státech dosáhlo tržeb ve výši 814 milionů dolarů. Aktualizované údaje jsou k dispozici v internetové databázi Box Office Mojo.

Knihy a příjmy Rowlingové v číslech

Rowlingová prodala podle magazínu Business Insider v hrubém součtu okolo 500 milionů kopií knih Harryho Pottera. Na tolik se pro srovnání odhaduje náklad celosvětově nejprodávanější knihy vůbec – Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha – vydané na počátku 17. století.

Z pera britské autorky sklidil nepříliš překvapivě největší úspěch první díl, Kámen mudrců, kterého se prodalo přibližně 120 milionů kopií. Se 77 miliony následuje druhá Tajemná komnata a po 65 milionech za ní Vězeň z Azkabanu, Ohnivý pohár, Fénixův řád, Princ dvojí krve a Relikvie smrti.

Žánru fantasy nicméně se 150 miliony kopií prodaných knih vévodí Pán prstenů dalšího anglického spisovatele J. R. R. Tolkiena.

V žebříčku magazínu Forbes nejlépe vydělávajících celebrit z roku 2019 je J. K. Rowlingová na 13. místě. Její příjmy za poslední rok činily před zdaněním 92 milionů dolarů. Na prvním místě se umístila Taylor Swift se 185 miliony.

Další díla známé autorky

Rowlingová nadto píše velmi dobře prodávané detektivky o případech soukromého detektiva Cormorana Strika a jeho asistentky Robin Ellacottové. Do českých knihkupectví právě doputoval čtvrtý díl s názvem Smrtící bílá. Spisovatelka začala Cormoranovy příběhy psát pod pseudonymem Robert Galbraith. Chtěla, aby si knihy našly i jiné čtenáře než fanoušky kouzelnického světa. A především se chtěla vymanit z hledáčku kritiků, kteří její první „postpotterovské“ Prázdné místo rozcupovali. Což se jí podařilo: Neznámý autor Galbraith byl vychválen.

Reklama

Doporučované