Hlavní obsah

Čeká se na evropskou odpověď Bělorusku a Rusku. Začíná mimořádný summit EU

Foto: Profimedia.cz

Český premiér Andrej Babiš.

Reklama

V pondělí večer začíná mimořádný dvoudenní summit lídrů EU. Po mnoha měsících se premiéři a prezidenti osobně sjíždějí do Bruselu. Řešit budou i Česko a akutně také Bělorusko.

Článek

Od zvláštní zpravodajky Seznam Zpráv v Bruselu

„Ilegální a provokativní kroky Ruska pokračují jak směrem k členům EU, tak za jejími hranicemi. Nejnověji se seznamem takzvaně ‚nepřátelských zemí,“ píše v oficiálním zvacím dopise šéf Rady EU Charles Michel. Má tím na mysli nedávné umístění Spojených států amerických a České republiky mezi „nepřátelské země“.

S velkou pravděpodobností již však nedojde ke koordinovanému vyhošťování ruských diplomatů ze zemí EU. Již nyní je ale jasné, že téma ruské aktivity na území EU budou řešit i další členské státy. Aktuálně například Řecko, které řeší možnou přítomnost ruských agentů při sledování běloruského novináře Ramana Prataseviče.

Právě nedělní incident se dostal do středu zájmu unijního summitu. Letadlo společnosti Ryanair mířící z řeckých Atén do litevského Vilniusu muselo nouzově přistát v běloruském Minsku. Důvodem mělo být zatčení běloruského disidenta a novináře Prataseviče.

Zakladateli nezávislého portálu Nexta podle šéfky opozice Svjatlany Cichanouské hrozí v Bělorusku až trest smrti, neboť byl Lukašenkovým režimem označen za teroristu.

Mezinárodní společenství čin označuje za akt státního terorismu, letadlo muselo nouzově přistát kvůli údajné nahlášené bombě. Ta se ale na palubě podle společnosti Ryanair nenašla. Dopravní letadlo s více než 100 cestujícími různých národností na minské letiště doprovázel armádní stíhací letoun MiG-29.

Události se stanou ústředním tématem minimálně pondělního večerního jednání lídrů EU. Již v neděli reagoval šéf Rady EU Charles Michel: „Vyšetřování ICAO tohoto incidentu bude zásadní,“ tweetoval ve chvíli, kdy letadlo nouzově přistálo v Minsku. ICAO neboli Mezinárodní organizace pro civilní letectví je mezivládní organizace při OSN, která koordinuje mezinárodní leteckou dopravu. „Nehorázné a ilegální chování běloruského režimu bude mít následky,“ tweetovala také šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

V pondělí ráno v oficiální tiskové zprávě reagoval také šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Rovněž vyzval k okamžitému propuštění šestadvacetiletého novináře a potvrdil, že se tématem bude zabývat aktuální mimořádný summit lídrů EU. Bělorusko, ale i Rusko by měli prezidenti, premiéři a kancléři členských zemí řešit v pondělí večer.

Covidové pasy a vztahy s Británií

Během úterý přijdou na řadu další unijní témata, především pandemie koronaviru, klimatické otázky, postbrexitové vztahy s Velkou Británií a také reakce na události na Blízkém východě.

V rámci „covidového“ tématu hodlají lídři na summitu uvítat a podpořit dohodu o podobě tzv. covid pasů neboli digitálních covid certifikátů, díky nimž by se EU řídila společnými pravidly pro cestování.

Řešit se má ale také program COVAX, který pomáhá distribuovat vakcíny proti koronaviru globálně, i do zemí třetího světa. Podle předběžných informací by měla EU do těchto zemí darovat až 100 milionů dávek vakcín do konce roku. O konečné cifře se však bude jednat v průběhu úterý.

Summitu se osobně účastní český premiér Andrej Babiš (ANO), jednání by měla být dvoudenní. V pondělí večer se mají otevřít spíše zahraničněpolitické otázky, v průběhu úterý na program přijdou témata spojená s pandemií a klimatem.

Reklama

Související témata:

Doporučované