Hlavní obsah

Čeká se velký zájem. Do hospodského předkola vstoupí jen v centru Brna 300 restaurací

V centru Brna od pondělí otevře tři sta restaurací se zahrádkami.Video: Vlasta Macháčová, Jan Kozel

 

Reklama

Rozestupy mezi stoly, dezinfekce a obsluha v rouškách. Zahrádky restaurací se od pondělí znovu otevřou.

Článek

Téměř dva měsíce nefungovaly vůbec, nebo jen přes výdejní okénka. Když vláda 13. března rozhodla o uzavření gastronomických podniků, jejich majitelé přišli o zákazníky i o zdroj obživy. Teď se po dlouhém čekání zase vrací o něco blíž k běžnému režimu. Od pondělí mohou znovu otevřít alespoň zahrádky.

O znovuotevření požádaly jen v centru Brna více než tři stovky restaurací. Dění před jednotlivými podniky bude kontrolovat městská policie. Podle mluvčího Jakuba Ghanema chystají posílení jednotlivých hlídek, a to zejména na pondělní večer a na víkend. „Je jasné, že lidem toto vyžití chybělo. Očekáváme velký zájem a dodržování opatření budeme kontrolovat,“ tvrdí Ghanem.

Lidé však podle něj nemusí mít při konzumaci nápojů roušky. Ministerstvo zdravotnictví v tomto případě uvolnilo povinnost jejich nošení. Scházet se mohou až v desetičlenných skupinách. S patřičnými rozestupy může být takových skupin na zahrádkách hned několik.

Ačkoli s sebou znovuotevření přináší přísné dodržování bezpečnostních opatření, jako je dodržování rozestupů, obsluha s rouškami a méně stolů, majitelé jednotlivých podniků se na hosty těší. „Očekávali jsme, že opatření opadnou o něco dřív. Je trošku zklamání, že se drží tak dlouho,“ uvedl provozní restaurace U Dřevěného vlka David Ďurkech.

Také Brňan Tomáš Pazděra má z otevírání zahrádek radost. Zvýšené možnosti nákazy se nebojí. „Konečně si budu moci zajít někam na oběd, a ne s sebou neustále nosit krabičky,“ podotkl.

Toho, že lidé nebudou chtít do hospod dorazit, se neobávají ani provozovatelé. „Věříme, že když dodržíme všechny požadavky na bezpečnost, zákazníci budou zahrádky navštěvovat. Uvidí, že máme situaci pod kontrolou,“ vysvětlil spolumajitel několika brněnských podniků Adam Vodička. Tomu patří mimo jiné třeba vyhlášený bar Super Panda Circus. Zahrádky chystá u čtyř z pěti svých podniků.

Provozovatele restaurací se rozhodla podpořit městská část Brno-střed. Umožní jim například otevřít bez potřebného povolení či jim odpustí platbu nájemného. „Snažíme se podnikům maximálně vyjít vstříc. Proto jim říkáme, že si zahrádku mohou postavit a v pondělí otevřít, povolení potřebné k provozu jim vydáme dodatečně. Navíc nemusí platit místní poplatek za restaurační zahrádku, a to za celou sezonu,“ řekla mluvčí Brna-střed Kateřina Dobešová. Jedná se o částku v hodnotě přibližně pěti milionů korun, kompenzovat by ji pak mělo město Brno.

S městem spolupracuje také iniciativa Gastro žije!, která Brnu nabídla svůj koncept bezpečných zón. Jedná se o soupravy stolů a židlí, které jsou postaveny tak, aby mezi jednotlivými konzumenty zůstala zachovaná metr a půl dlouhá vzdálenost. Při jídle či pití si pak budou moci bez obav sundat roušky. „Hlavním cílem je zužitkovat veřejný prostor, který bude ještě nějakou dobu uzavřený a nebude možné jej využít pro setkávání většího množství osob. V Brně teď máme vytipovaných několik míst, kde by bezpečné zóny mohly fungovat, třeba Moravské náměstí nebo Římské náměstí,“ sdělili organizátoři projektu Gastro žije! Václav Kocián a Petr Kadlec.

Navzdory všem snahám podniky co nejdříve zpřístupnit veřejnosti ale zůstanou některé restaurace zavřené. Třeba Kohout na víně chystá otevření až na konci května. „Koncept naší restaurace je také o zážitku, naší silnou stránkou je servis. Z tohoto důvodu otevřeme až pětadvacátého, se servisem a novým jídelním lístkem,“ uvedl someliér Ondřej Dostál. Zbývající čas využije restaurace k proškolení zaměstnanců či úpravám prostor.

Pro spoustu podniků je navíc koronavirová krize fatální. Navzdory veškerým uvolněním tak neotevřou už vůbec.

Reklama

Doporučované