Hlavní obsah

Čekací doba na endoprotézu v nemocnici v Brně se kvůli covidu prodloužila o rok

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Omezení provozu během covidové pandemie ve Fakultní nemocnici u sv. Anny prodloužilo čekací dobu na endoprotézy velkých kloubů z jednoho roku na dva. Klinika se snaží skluz dohnat a implantuje zhruba o dvě endoprotézy denně více.

Článek

Nemocnice v zemi musely v zimě a na jaře utlumit činnost na základě nařízení ministerstva zdravotnictví v souvislosti s opatřeními proti epidemii koronaviru. Řadu měsíců byl omezený i rozsah zdravotnické péče, kterou poskytuje.

„Jsme pod velkým tlakem pacientů, kteří čekají na endoprotézy. Jedni byli odloženi z plánovaného výkonu během covidových omezení, další jsme museli posunout, abychom našli místo pro ty odložené. Někteří pacienti byli dokonce odložení dvakrát i třikrát, jak se prodlužovala protiepidemická opatření. Důsledkem toho je, že teď jsme nuceni operovat těžší případy,“ uvedl přednosta I. ortopedické kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Tomáš Tomáš. Doplnil, že se to týká hlavně revizních náhrad, kdy endoprotéza po mnoha letech „doslouží“ a musí se vyměnit v poměrně krátké době, nejlépe do půl roku.

V současné době každý pracovní den zdravotníci implantují sedm až osm náhrad velkých kloubů. „My jsme s maximálním možným nasazením operovali i přes prázdniny. Musím říci, že se pohybujeme na hraně kapacitních a personálních možností kliniky. Více odoperovaných pacientů znamená více lůžek, v té souvislosti zkrácení doby jejich hospitalizace se snahou dodržet pooperační režim. A pak to znamená i důslednou kooperaci se zařízeními následné péče a rehabilitace. Je to velmi náročná logistika,“ uvedl Tomáš.

Během letních prázdnin 2019, tedy před pandemií, zdravotníci na klinice implantovali 21 náhrad kyčelního kloubu a 18 náhrad kolenního kloubu. Letos to během prázdnin bylo 80 kyčelních a 52 kolenních kloubů. „Teď se jen trochu děsíme toho, že by s nárůstem případů nemoci covid-19 mohla přijít nová omezení, která by naše současné úsilí opět zastavila. Doufáme, že se tak nestane, ale kdyby k tomu došlo, jsme samozřejmě připraveni ze dne na den naši jednotku intenzivní péče znovu změnit na covidové oddělení,“ uvedl Tomáš.

Reklama

Doporučované