Hlavní obsah

Plat lékaře 70 tisíc. Přidáme ale víc těm venkovským, zaznělo v Duelu

Duel o zdravotnictví mezi Lenkou Teskou Arnoštovou (ČSSD) a Ludvíkem Hovorkou (KDU-ČSL).

 

Reklama

První předvolební DUEL Seznamu, tentokrát o zdravotnictví. Jaké změny v něm plánují politici?

Článek

Na Seznamu začínáme s předvolebními Duely. Zveme do nich strany, které mají podle průzkumů šanci překročit pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny.

A začínáme u lékaře. Bavit se budeme o tom, jak financovat zdravotnictví, jak zlepšit kvalitu a dostupnost péče a vyřešit požadavky lékařů a sester. A hlavně - kde na to chtějí strany vzít potřebné prostředky.

Hosty Duelu jsou náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová z ČSSD a stranický expert KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

ČSSD: Nechceme poplatky ani nadstandard

Sociální demokraté odmítají návrat poplatků za stravu v nemocnici. Podle Lenky Tesky Arnoštové si ČSSD vyhodnotila, že regulační poplatky nejsou přínosné. „Lékaři a sestry jsou od toho, aby léčili pacienty, ne aby administrovali, protože ta administrativa je skutečně bujará,“ tvrdí náměstkyně. Strana podle ní také nepodpoří další nadstandardní péči.

KDU-ČSL: Poplatek za stravu ano, ale nižší

Poplatek za stravu v nemocnici naopak připouští lidovci. Podle zdravotnického experta strany Ludvíka Hovorky by měl být ale výrazně nižší než původní stokorunový. A měl by být také zastropován. „Určitě by tam měl být sociální strop nastavený podle příjmů pacienta,“ řekl v Duelu Hovorka. Lidovci se také nebrání nadstandardům. Podle představ KDU-ČSL by musely být jednotlivé položky popsány v přílohách zákonů.

Lékařům přidáme, slibují obě strany

Plat lékaře je v průměru 70 tisíc, sestry 33 tisíc korun - řekla v Duelu náměstkyně ministra zdravotnictví. Sociální demokraté ale podle Arnoštové plánují přidávat dál. Částka však bude záviset na ekonomice státu. „Budeme nadále pokračovat, já bych viděla to navýšení v rozmezí 5 -10 procent.“

Podle lidovců ale plat 70 tisíc korun berou lékaři v Praze, ne v regionech. Právě tam by KDU-ČSL chtěla přidávat nejvíc. „To, co říkala paní náměstkyně, je možná situace v Praze, ale v těch regionech často jsou velké rozdíly,“ řekl v Duelu Ludvík. Prioritou jeho strany by proto bylo dorovnání mezd napříč republikou.

Reklama

Doporučované