Hlavní obsah

Čekal na taxi a policie ho zastřelila. Příběh brutality a lží z Běloruska

Svět bez obalu: Čekal na taxi a policie ho zastřelila, říká dcera mrtvého běloruského motorkáře.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

V mnoha běloruských městech pokračují demonstrace proti autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi. Policie vůči demonstrantům opět tvrdě zakročila. V Minsku byla dokonce slyšet i střelba.

Článek

Je to příběh, který ilustruje tvrdost zásahů režimu prezidenta Alexandra Lukašenka vůči protestujícím. A také to, jak se v zemi manipuluje s informacemi.

Henadz Šutau byl řidičem nákladního auta a také vášnivý motorkář. 11. srpna byl postřelen běloruskými bezpečnostními jednotkami. O osm dní později na následky svých zranění zemřel. Bylo mu 44 let.

K incidentu došlo dva dny po vyhlášení výsledků běloruských prezidentských voleb ve městě Brest na západě Běloruska, kde Šutau žil. Lidé v ten den vyšli protestovat proti výsledkům voleb. Policie proti nim zakročila velice brutálně.

V úvodním videu je záběr, který pravděpodobně zachytil okamžik, kdy jeden z policistů začal na Šutaua střílet.

Na videu není mnoho vidět, ale zvuk střelby je prokazatelný. Následuje záběr na muže ležícího na zemi, u kterého stojí další dva lidé. Očití svědci zaznamenali muže v černém triku, který odchází pro sanitku. Ve videu je také slyšet ženu, která popisuje, jak tento muž bránil lidem, aby se ke zraněnému přiblížili.

„Vytáhl pistoli a začal s ní hrozit ostatním. Všechny nás poslal pryč,“ říká ženský hlas.

Šutau je jeden z nejméně šesti lidí, o kterých se ví, že byli dosud zabiti během protestů v Bělorusku. Úřady tvrdí, že policie střílela pouze na výstrahu nebo v sebeobraně. Očití svědci ale popisují něco jiného. Dcera zabitého motorkáře Anastasia Barančuková tvrdí, že se její otec ani na protestech nepodílel. Čekal tam jenom na taxi. A podle ní dosavadní důkazy popírají oficiální verzi události.

„S mým otcem tam byl i jeho přítel, kterému se podařilo utéci. Otec byl střelen do hlavy. Okamžitě. Bez varování. Poté muž, který ho postřelil, utekl a ještě vystřelil do vzduchu. Kulka zasáhla okno bytu v 11. poschodí,“ říká Barančuková.

Dcera pro reportéry RFE/RL také popsala, jak je nyní těžké získat nějaké informace od úřadů. Její otec byl převezen do nemocnice v Minsku, kde 19. srpna podlehl svým zraněním. Poté následovaly úřední obstrukce.

„Nechtěli nám vydat jeho tělo. I když jsme měli písemně potvrzeno, že nám bude po pitvě předáno. Přesto nám ho nedali. Pitva byla ve čtvrtek a oni nám otce až do nedělního poledne odmítali vydat. Obávali se dalších protestů. Přátelé otce – motorkáři – chtěli jeho tělo doprovázet na cestě z Minsku do Brestu. Můj otec je jedním z těch, které zabili. A pokud vím, tak zatím nebylo zahájeno ani jedno vyšetřování. Pochybuji, že se někdo z policie bude zavražděním mého otce zabývat. Ale doufám, že ano. Tvrdí, že chtějí dělat všechno v souladu s právem. Ale když se podíváte, co se děje v naší zemi, tak jaké právo chtějí ve skutečnosti dodržovat?“

V neděli se konaly další masivní protesty po celém Bělorusku. Média přinesla informaci o varovném výstřelu, který měl vůči demonstrantům padnout v blízkosti Lukašenkova sídla v Minsku. Ministerstvo vnitra na dotaz týkající se této údajné události nejprve reagovalo konstatováním, že mu nic takového není známo, ale později na základě záběrů zachycujících tuto událost přiznalo, že vystřelil policista, aby „zastavil nezákonné akce“ skupiny lidí.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované