Hlavní obsah

Čekám, až přestanu být jen romský klavírista. Tomáš Kačo o splněném snu v Trumpově Americe

Když v Česku řeknu, že jsem Cikán, tak se na mě budou dívat s nadhledem. V Americe jsem si nepřipadal jako Romák, říká Kačo.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Ještě jsem nic nedokázal," tvrdí klavírista, kterému se povedlo debutovat tam, kam se málokterý český muzikant vůbec podívá. Po triumfu v newyorské Carnegie Hall připravuje sólový recitál v Praze a nahrává novou desku.

Článek

„Můj cíl je, aby za nějakou dobu označení romský klavírista nebo i český klavírista zmizelo, aby zůstal jen klavírista," říká Tomáš Kačo. „Cítím se ale pořád jako student, jsem strašně sebekritický," dodává.

Talentovaný umělec z Nového Jičína si přitom splnil to, o čem někteří jeho kolegové jen sní.

Vystudoval hru na klavír na prestižní bostonské škole Berklee a letos v únoru debutoval sólovým recitálem rovnou v newyorské Carnegie Hall.

„Strašně dlouho trvalo, než mi došlo, co jsem dokázal,“ vzpomíná s odstupem několika měsíců. „Carnegie vyprodaná, standing ovation. Říkal jsem si, že je to možná jen jednou za život. Když jsem byl uprostřed koncertu, napadlo mě: Zkus to prodloužit, aby sis to užil. Je to opravdu splněný americký sen.“

Nepřipadal jsem si jako Romák

Školu dokončil o rok dřív, ale dál zůstává ve Spojených státech. „V Americe jsem objevil, že jiný by nemělo znamenat špatný,“ popisuje svoji zkušenost s jinou kulturou. „Nepřipadal jsem si tam jako Romák. V České republice jsem jen Cikán, pro Američany je to naopak wow. Hned se ptají, jaký máme jazyk a tradice.“

Přesto se ho změna americké imigrační politiky pod vedením Donalda Trumpa dotkla. Kvůli čekání na zelenou kartu musel na poslední chvíli zrušit svůj koncert na Pražském jaru, protože nemohl opustit Spojené státy. „Pohybuji se ve společnosti, kde lidé pana Trumpa spíš nenávidí. Na Berklee (po prezidentských volbách) skoro učitelky vyhlásily den smutku. Moc jsem to ale nechápal, do politiky tolik nevidím.“

V Praze ale konečně vystoupí v listopadu, na sólovém recitálu v rámci cyklu s názvem Hybatelé rezonance. Tam pokřtí taky svou novou desku s názvem My home, na niž připravil vlastní kompozice, ale taky aranže romských nebo českých národních skladeb. Po jeho boku si tam zahraje řada hostů, mezi nimi třeba slavný jazzový kontrabasista John Patitucci.

Virtuózem kvůli tátovi

Novináři se ho často ptají na jeho začátky. Tomáš Kačo pochází z dvanácti dětí a vyrůstal v rodině, kde nikdo hudebním vzděláním neoplýval.

„Táta ale chtěl, aby jedno z jeho dětí hrálo na piano. Nejdřív to zkoušel narvat do mého staršího bratra, děvčata se totiž ke hře na hudební nástroj u nás nevedou, spíš k tanci a ke zpěvu,“ vzpomíná, jak potom, co se bratr neosvědčil, přišla řada na něj.

„Jako první věc jsem se naučil tón A, protože ho táta uměl. Hrál jen třemi prsty pár akordů, které mě naučil, protože se chtěl před návštěvami chvástat, že jeho syn umí na piano,“ směje se dnešní virtuóz.

Víc o rodině Tomáše Kača, o jeho začátcích ve světě koncertních sálů i o tom, co mu studium na prestižní škole ve skutečnosti přineslo, si poslechněte v rozhovoru v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Doporučované