Hlavní obsah
Online

Čekání je u konce. Muellerova zpráva je venku

Veřejnost dostává příležitost prohlédnout si Muellerovu zprávu.Video: Šimon Trantina, AP

 

Reklama

aktualizováno •

Po téměř dvouletém vyšetřování ruského ovlivňování amerických prezidentských voleb zveřejnilo ministerstvo spravedlnosti přibližně v 17:00 našeho času zprávu vypracovanou zvláštním vyšetřovatelem FBI Robertem Muellerem. Bezmála čtyřsetstránkový dokument přináší mimo jiné jeho zjištění o kontaktech volebního týmu Donalda Trumpa s Ruskem.

Článek

Dosud publikovaný čtyřstránkový výtah ze zprávy neobsahoval žádné závažné informace, na jejichž základě by mohl být prezident obviněn. Mueller připustil, že důkazy o potenciálních trestných činech nenašel, zároveň však Trumpa nezbavil podezření a odpovědnosti. Zpráva se vedle samotného ovlivňování voleb věnuje i možné snaze prezidenta bránit výkonu spravedlnosti.

Ve zveřejněném Mullerově dokumentu jsou začerněny pasáže související s utajovanými skutečnostmi či se „třetími osobami“, které neměly k vyšetřování přímý vztah. Neveřejné jsou i výpovědi obviněných lidí před velkou porotou.

Ministr spravedlnosti William Barr v polovině března prohlásil, že zpráva očišťuje Trumpa z podezření na údajnou spolupráci s Ruskem. Prezident následně označil vyšetřování za zbytečné a zaútočil na kritická média, která podle něho využila Muellerovu práci k vytváření lživých zpráv.

Muellerovu zprávu s několika redakčními úpravami umístilo americké ministerstvo spravedlnosti na svůj web. Zprávu si můžete přečíst zde.

  • Demokraté chtějí, aby Mueller vypovídal o svém vyšetřování před kongresovými výbory

    Demokratičtí předáci v Kongresu Spojených států chtějí, aby zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller před kongresovými výbory co nejdříve vypovídal o rozplétání vlivu Ruska na prezidentské volby v USA. Demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová a šéf demokratické menšiny v Senátu Chuck Schumer to považují za jedinou cestu k obnovení důvěry veřejnosti ve vyšetřování kauzy.

    Demokratičtí lídři kritizují amerického ministra spravedlnosti Williama Barra, že nejdříve místo čtyřsetstránkové Muellerovy zprávy zveřejnil zhutněný závěr o tom, že Trump ani jeho štáb s Moskvou nespolupracoval. Pelosiová se Schumerem se obávají, že Barrův dokument může být neobjektivní. Nelíbí se jim ani tisková konference, kterou Barr před dnešním zveřejněním Muellerovy zprávy svolal. Konference je naplánovaná na 15:30 našeho času, po ní se zveřejní plné znění Muellerovy zprávy.

  • Shrnutí Muellerovy zprávy

    Muellerovu zprávu čítající více než 400 stran stále rozebírají lidé po celém světě. Mezi hlavní zjištění, která ze zprávy vyplývají, patří, že Trump se nijak neprovinil v souvislosti s potvrzeným ruským vměšováním do amerických voleb v roce 2016. Mueller nicméně zmiňuje případy, kdy byli členové Trumpovy volební kampaně a Rusové v kontaktu.

    Zpráva dále říká, že Trump se snažil vyšetřování zmařit, jeho snahy však byly většinou neúspěšné. Jeho podřízení ho totiž odmítali poslechnout. Mimo jiné se prezident snažil, aby Mueller od případu odstoupil.

    Ačkoli zpráva říká, že vyšetřování neodhalilo Trumpovo provinění, stoprocentně ho nelze vyvrátit. I proto žádají někteří demokratičtí poslanci, aby Mueller vystoupil v Kongresu a průběh vyšetřování více vysvětlil soudnímu výboru. Nejhlasitěji vyslovuje toto přání předseda soudního výboru Sněmovny reprezentantů Jerry Nadler, který Muellerovi poslal oficiální žádost, aby předstoupil před Kongres nejpozději 23. května.

    Silná kritika se snesla na ministra spravedlnosti Williama Barra, který se podle některých choval na tiskové konferenci, která odstartovala zveřejnění Muellerovy zprávy, jako Trumpův advokát. Posléze novináři a američtí politici začínali pročítat plné znění zprávy a zjistili, že je v případu celá řada sporných odhalení.

    Trump se na svém Twitteru dnes opakovaně vyjadřoval, že dnešní den pro něj znamená vítězství. Ve stejném smyslu se vyjadřovali také jeho právníci, kteří byli pověřeni důsledným rozborem Muellerovy zprávy. Zprávu zveřejnilo americké ministerstvo spravedlnosti na svém webu kolem 17:00 našeho času.

  • Trump opustil Bílý dům, novinářům neodpovídal

    Trump spolu s první dámou Melanií právě opustil Bílý dům. Víkend hodlá dvojice strávit na Floridě. Trump shluku novinářů pokynul, ale veškeré otázky k případu ignoroval, napsala CNN.

  • Muellerova zpráva jako knižní trhák

    I když je Muellerova zpráva s několika začerněnými pasážemi dostupná volně na webu, některá knižní vydavatelství se ji chystají příští týden vydat v papírové podobě. Internetový obchod Amazon, který Muellerovu zprávu nabízí za necelých 10 dolarů už nyní v podobě e-knihy, zaznamenal obrovský zájem čtenářů. Kniha The Mueller Report: The Final Report of the Special Counsel into Donald Trump, Russia, and Collusion se dostala na první místo v prodeji v kategorii Historie a teorie politiky.

  • Prezidentští kandidáti reagují na Muellerovu zprávu

    Vedle Harrisové se na Twitteru do ministra spravedlnosti opřel i demokrat a kandidát na příštího amerického prezidenta Eric Swalwell. „Rusko nás napadlo,“ napsal. „Muellerova zpráva jasně informuje o kontaktech mezi Trumpovým volebním týmem a ruskými příslušníky. Zpráva také říká, že Trump se vměšoval do vyšetřování. A konečně, náš ministr spravedlnosti se chová jako Trumpův obhájce. Nemůže hájit všechny. Barr musí rezignovat.“

  • Kandidátka na příští hlavu státu Harrisová žádá plné znění Muellerovy zprávy

    Senátorka a kandidátka na post příští hlavy státu Kamala Harrisová se dnes na Twitteru opakovaně vyjadřuje k šetření ohledně Muellerovy zprávy. Již dříve zkritizovala ministra spravedlnosti Barra, že se chová jako Trumpův advokát.

    Později umístila na Twitter odkaz na formulář na svém webu, prostřednictvím kterého se může kdokoli připojit k petici, aby všichni členové Kongresu dostali k prostudování plné, neredigované znění Muellerovy zprávy.

    „Kongres potřebuje vidět plné znění Muellerovy zprávy i všech přídavných vyšetřovacích dokumentů. A hlavní vyšetřovatel Robert Mueller musí předstoupit veřejně před Kongres. Připište své jméno, pokud souhlasíte,“ napsala Harrisová na svůj profil.

  • Nadler se vyjádřil k případu na krátké konferenci

    Předseda soudního výboru Sněmovny reprezentantů Jerry Nadler svolal krátkou tiskovou konferenci k případu. Na úvod se Nadler opřel do ministra spravedlnosti Barra, když mimo jiné řekl, že způsob, jakým uvedl výsledky Muellerovy zprávy, byl velmi nejasný a zavádějící.

    „Muellerova zpráva neodhalila, že by Trump spáchal zločin, ale ani to nevyloučila,“ pokračoval Nadler. „Z toho důvodu nejsme schopni s jistotou říci, že je prezident nevinný. Zpráva jasně informuje, že Trump se snažil ovlivňovat výsledky vyšetřování.“

    Nadler na závěr vyslovil opětovnou touhu, aby Mueller stanul před soudním výborem Sněmovny reprezentantů. „Chceme, aby Mueller vystoupil, co nejdříve to bude možné, protože se ho chceme zeptat na desítky sporných záležitostí, které vyplývají z šetření,“ řekl Nadler.

  • Nadler svolal tiskovou konferenci, na které se vyjádří k případu

    Předseda soudního výboru Sněmovny reprezentantů Jerry Nadler, který v oficiálním dopise vyzval Muellera, aby předstoupil před Kongres do 23. května, svolal tiskovou konferenci k výsledkům Muellerova šetření.

  • Lhaní o schůzce v Trump Tower nebylo protiprávní

    Muellerova zpráva také dospěla k závěru, že ačkoliv Trump několikrát lhal o důvodu schůzky v Trump Tower, nezachoval se protiprávně. Zpráva zároveň uvádí, že neexistuje důkaz, že by Trump o schůzce předem věděl. V červnu roku 2016 se v Trump Tower setkali tři členové Trumpova volebního týmu – Donald Trump Jr., Jared Kushner a Paul Manafort – s ruskými vyslanci. Trump se později pod tlakem médií vyjadřoval v různých verzích o důvodech tohoto setkání.

  • Mezi Muellerovou a Barrovou interpretací případu je rozdíl, říkají demokraté

    Demokraté Chuck Schumer a Nancy Pelosiová jsou nadále vytrvalí v odporu vůči Trumpovi. Mezi prvními požadovali, aby Mueller své vyšetřování interpretoval v Kongresu po svém. Nyní vydali oficiální prohlášení, ve kterém poukazují na to, že mezi tím, jak vyšetřování shrnul na tiskové konferenci ministr spravedlnosti Barr, a tím, co je skutečně napsáno v Muellerové zprávě, je velký rozdíl.

    „Barr shrnul vyšetřování tvrzením, že se prezident nijak neprovinil proti právu. Z Muellerovy zprávy ale vyplývá něco jiného,“ píše se v prohlášení, které uveřejnila CNN.

    Schumer se v podobném smyslu vyjádřil také na svém Twitteru.

  • Trumpův tým zveřejnil na Youtube oslavné video

    Na youtubovém profilu Donald J Trump bylo zveřejněno video, ve kterém se shrnují výsledky Muellerova vyšetřování. Video vyzdvihuje Trumpa a několikrát zmiňuje, že měl prezident od začátku pravdu. Video se konceptuálně řadí k předvolebním videím, kterými se Trump zviditelňujě před chystanými prezidentskými volbami v roce 2020. Video můžete zhlédnout zde.

  • Dosavadní shrnutí Muellerovy zprávy

    Muellerovu zprávu čítající více než 400 stran stále rozebírají lidé po celém světě. Mezi hlavní body, které ze zprávy vyplývají, patří, že Trump se nijak neprovinil v souvislosti s ruským vměšováním do amerických voleb v roce 2016. Zpráva dále říká, že Trump se snažil vyšetřování zmařit, jeho snahy však byly většinou neúspěšné. Mimo jiné se prezident snažil, aby Mueller od případu odstoupil.

    Ačkoli zpráva říká, že vyšetřování neodhalilo Trumpovo provinění, stoprocentně ho nelze vyvrátit. I proto žádají někteří demokratičtí poslanci, aby Mueller vystoupil v Kongresu a průběh vyšetřování více vysvětlil soudnímu výboru.

    Trump se na svém Twitteru dnes opakovaně vyjadřoval, že dnešní den pro něj znamená vítězství. Ve stejném smyslu se vyjadřovali také jeho právníci, kteří byli pověřeni důsledným rozborem Muellerovy zprávy. Zprávu zveřejnilo americké ministerstvo spravedlnosti na svém webu kolem 17:00 našeho času.

  • Předseda soudního výboru i po přečtení zprávy trvá na Muellerově předvolání

    Předseda soudního výboru Sněmovny reprezentantů Jerry Nadler během čtení Muellerovy zprávy napsal na Twitter, že Kongres nadále potřebuje Muellera vyslechnout. Nadlerovi se nelíbí, že zpráva sice neodhalila Trumpovy nezákonné snahy, ale zároveň se v ní píše, že tvrzení, že Trump se na ruských snahách nepodílel, nemůže říci s plnou jistotou.

  • Trump se snažil ovlivnit vyšetřování, nikdo ho ale neposlouchal

    „Prezidentské snahy ovlivnit vyšetřování byly většinou neúspěšné a to zvláště pro to, že osoby blízké prezidentovi odmítly následovat jeho příkazy,“ píše se v Muellerově zprávě.

  • Rusko najmulo trolly, aby chodili po New Yorku s maskou Trumpa

    Agentura pro výzkum internetu (firma zabývající se podvratnými aktivitami konanými ve prospěch Ruska) naverbovala několik lidí, aby prováděli politicky motivované činy spojené s americkými volbami. Někteří z nich byli pověřeni, aby chodili po New Yorku oblečení jako Santa Clausové s maskou Trumpa. Vyplývá to z Muellerovy zprávy.

  • Trump se chtěl Muellera zbavit

    V červnu roku 2017 média informovali, že se Mueller ujímá vyšetřování Trumpova případu. Krátce po této informaci Trump pověřil právníka Dona McGahna, aby zavolal tehdejšímu ministrovi spravedlnosti a sdělil mu, že Mueller je ve střetu zájmů a musí dát od případu ruce pryč. McGahn popírá, že by toto nařízení uposlechl.

    „To je můj konec v úřadu,“ řekl podle Muellerovy zprávy Trump, když zjistil, že se právě Mueller ujímá jeho případu.

  • Co dalšího vyplývá z Muellerovy zprávy?

    Muellerův tým potvrdil Trumpovu nevinu. Někteří členové Trumpova volebního týmu údajně věděli, že by z ruské potenciální „pomoci“ profitovali, neučinili však žádné nezákonné kroky, aby ruské snaze napomohli.

    Zpráva také odpovídá na otázku, proč nebyl během vyšetřování předvolán sám Trump. Podle Muellera by to až příliš zdrželo vyšetřování, důkazů měli již právníci údajně dostatek.

  • Muellerův tým prošetřoval činnost čtrnácti advokátních kanceláří

    V souvislosti s vyšetřováním Muellerův tým prověřoval činnost čtrnácti advokátních kanceláří, a to včetně advokátní kanceláře bývalého Trumpova právníka Michaela Cohena. Pod drobnohledem byla také práce kanceláře Grega Craiga, který údajně lhal o své práci pro ukrajinské ministerstvo spravedlnosti. Názvy dalších advokátních kanceláří jsou v dokumentu nečitelné.

  • Muellerova zpráva je přístupná na webu

    Muellerovu zprávu s několika redakčními úpravami umístilo americké ministerstvo spravedlnosti na svůj web. Zprávu si můžete přečíst zde.

  • Drtivé vítězství pro Trumpa, hlásají jeho právníci

    Podle Trumpových právníků, kteří byli pověřeni rozborem Muellerovy zprávy, dosáhl Trump zveřejněním dokumentu úplného vítězství. „Výsledky vyšetřování znamenají totální vítězství pro prezidenta,“ píší právníci v oficiálním prohlášení. „Dokument potvrzuje to, co jsme tvrdili od začátku – žádné tajné dohody. Po více než 17měsíčním vyšetřování, předvolání asi 500 svědků a prozkoumání více než 1,4 milionu dokumentů je jasné, že obvinění vznesené proti Trumpovi bylo naprosto bezprecedentní.“ Informovala o tom CNN.

Reklama

Hlavní zprávy