Hlavní obsah

Čekání na další úder. Po zemětřesení lidé hledají blízké a bojí se domů

Foto: Twitter.com/eternallyytyong

V třetím největším tureckém městě se zřítilo nejméně 17 budov.

Reklama

Záchranáři v Turecku dál prohledávají trosky budov poté, co zemi v pátek zasáhlo zemětřesení s ohniskem v Egejském moři, které vyvolalo malou vlnu tsunami. Země eviduje už 27 mrtvých.

Článek

Brzké sobotní ráno v těžce zasaženém Izmiru, městě, kde nejhůře udeřilo zemětřesení. Přihlížející tleskají, když z trosek vyprostí záchranáři náctiletého Inciho Okana. Další okolo doufají, že z ruin osmipodlažní budovy vyprostí další. Uvězněni v ní zůstali třeba zaměstnanci dentální kliniky.

To je jeden z příběhů, které se nyní píší v Turecku.

AFP popisuje, jak se na okraji Izmiru týmy záchranářů v noci prokousávaly skrze betonové bloky a pokroucené nosníky, které ještě o den dříve tvořily kostru sedmipatrového obytného domu. Během pátku se tureckým pracovníkům podařilo z trosek vyprostit desítky osob.

Už 27 mrtvých a více než 800 zraněných podle CNN evidují v Turecku v důsledku pátečního zemětřesení, které tvrdě zasáhlo pobřežní velkoměsto Izmir a jeho okolí. Očekává se, že počet obětí vzroste.

Zemětřesení způsobilo největší škody v tureckém pobřežním městě Izmir a jeho okolí, kde žije 4,5 milionu obyvatel. Podle starosty se zde zřítilo na 20 budov.

Mnoho lidí podle webu The Guardian strávilo noc v ulicích, přestože neutrpěli velké škody. Nechtěli se vrátit do svých domovů kvůli obavám z dalšího zemětřesení. „Obyvatelé, kteří se nemohou vrátit domů, mohou hledat úkryt v místních mešitách,“ uvedl Ali Erbaş, šéf nejvyššího náboženského úřadu v zemi.

Vláda a některá města vyslaly na místo zdravotníky, stejně tak i turecký Červený půlměsíc, který zde zřídil tři polní kuchyně. Úřady poblíž nejhůře zasažených míst postavily stany pro zhruba 2000 lidí.

Už v pátek večer se v provincii İzmir zahájily pátrací a záchranné operace. V tu dobu ve městě již podle ministra zdravotnictví Fahrettina Koci pracovalo 38 sanitek, dva záchranné vrtulníky a 35 lékařských záchranných týmů.

Ohnisko se nacházelo 13 kilometrů severně od řeckého ostrova Samos, kde žije 45 tisíc obyvatel. Právě na Samosu zemřeli dva 17letí studenti, které zasypala zborcená zeď. Na ostrově je i dalších 19 zraněných. Škody na budovách jsou hlášeny zejména z měst Pythagorio, Karlovasi a Vathy.

Podle agentury AFP pobřeží ostrova Samos zasáhlo malé tsunami. Voda zaplavila i turecké pobřeží, do vnitrozemí zanesla trosky a odnášela auta i vybavení zřícených budov.

Novinářka a majitelka penzionu v tureckém městě Siğacik v provincii Izmir Idil Gungorová uvedla, že region více poškodila voda než samotné zemětřesení. „Všichni jsou klidní, ale šokovaní - a jsme zvědaví, co se stane, jestli už přijde druhá vlna tsunami, nebo ne,“ řekla Gungorová pro CNN.

Turecko má za sebou několik ničivých zemětřesení – v roce 1999 v Izmitu na západě země při otřesech o síle 7,6 stupně přišlo o život přes 17 000 lidí a půl milionu občanů ztratilo střechu nad hlavou. Při zemětřesení ve Vanu v roce 2011 zahynulo přes 520 lidí. Letos v lednu postihlo provincii Elazig zemětřesení o síle 6,8 stupně a zemřelo při něm více než 40 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované