Hlavní obsah

Čekání na endoprotézu se kvůli covidu prodloužilo o rok. Nemocnice čelí tlaku

Foto: FN USA

Operace ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně.

Reklama

Kvůli omezení provozu během covidové pandemie se ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně prodloužila čekací doba na endoprotézy velkých kloubů z jednoho roku na dva.

Článek

V souvislosti s omezením provozu během covidové pandemie došlo na I. ortopedické klinice Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně k prodloužení čekací doby na endoprotézy velkých kloubů z jednoho roku na roky dva.

„Jsme pod velkým tlakem pacientů, kteří čekají na endoprotézy. Jedni byli odloženi z plánovaného výkonu během covidových omezení, další jsme museli posunout, abychom našli místo pro ty odložené,“ říká přednosta I. ortopedické kliniky Tomáš Tomáš.

Někteří pacienti byli podle něj dokonce odloženi dvakrát i třikrát, jak se prodlužovala protiepidemická opatření. „Důsledkem toho je, že teď jsme nuceni operovat těžší případy. To se týká hlavně revizních náhrad, kdy endoprotéza po mnoha letech ‚doslouží‘ a musí se vyměnit v poměrně krátké době, nejlépe do půl roku. Jestliže tato doba není dodržena, dochází k řadě mechanických komplikací, jako jsou defekty kostní tkáně, rozlámání implantátu s kovovým otěrem, migrace implantátu. Tyto komplikace jsou pak velmi obtížně řešitelné. Bohužel máme teď takových případů celou řadu,“ dodává Tomáš.

Musím říci, že se pohybujeme na hraně kapacitních a personálních možností kliniky.
Tomáš Tomáš, přednosta I. ortopedické kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a LF MU

V současné době tak klinika – aby dohnala skluz – operuje přibližně o dvě endoprotézy denně víc. Každý pracovní den tak zdravotníci implantují sedm až osm náhrad velkých kloubů. „My jsme s maximálním možným nasazením operovali i přes prázdniny. Musím říci, že se pohybujeme na hraně kapacitních a personálních možností kliniky,“ upozorňuje lékař. „Více odoperovaných pacientů znamená více lůžek, v té souvislosti zkrácení doby jejich hospitalizace se snahou dodržet pooperační režim. A pak to znamená i důslednou kooperaci se zařízeními následné péče a rehabilitace. Je to velmi náročná logistika.“

Pro představu: během letních prázdnin 2019, tedy před covidovou pandemií, implantovali u svaté Anny celkem 21 náhrad kyčelního kloubu a 18 náhrad kolenního kloubu. Letos to během prázdnin v červenci a srpnu bylo 80 kyčelních a 52 kolenních kloubů. „Teď se jen trochu děsíme toho, že by s nárůstem případů nemoci covid-19 mohla přijít nová omezení, která by naše současné úsilí opět zastavila. Doufáme, že se tak nestane, ale kdyby k tomu došlo, jsme samozřejmě připraveni ze dne na den naši jednotku intenzivní péče znovu změnit na covidové oddělení,“ konstatuje Tomáš.

Reklama

Doporučované