Hlavní obsah

Čekání na vakcínu se prodlužuje. Podívejte se, kde je fronta nejdelší

Možnost dostat vakcínu je stále dostupnější pro více generací – od minulého týdne se mohou registrovat už i lidé starší šestnácti let. Čekací doba ve většině center je však nyní delší, než jak byli dříve klienti zvyklí.

Reklama

Článek

Nejdéle v Česku čekají mladší ročníky, protože pořadí je určováno podle priorit, kam patří nyní zejména věk. Čtyřicátníci čekají déle než padesátníci, dvacátníci déle než třicátníci.

  • Mapa výše zobrazuje všechna aktivní očkovací místa dostupná pro veřejnost.
  • Velikost bodu odráží kapacitu místa, barva na škále od zelené po červenou ukazuje aktuální střední délku čekací doby.
  • Výpočet střední čekací doby odráží počty registrovaných a rychlost, jakou dané místo aktuálně očkuje.

Podle propočtů Seznam Zpráv se prodlužuje střední čekací doba plošně, v menších poliklinikách i ve fakultních nemocnicích a největších centrech. Viditelné rozdíly jsou ale i mezi velkými nemocnicemi. Například Fakultní nemocnice Ostrava má nyní čekací dobu 5 dnů, zatímco ve Fakultní Thomayerově nemocnici v Praze se čeká 20 dnů.

Dvě největší očkovací centra jsou na tom nyní podobně: Národní očkovací centrum v aréně O2 Universum v Praze má nyní střední čekací dobu 13 dnů, brněnské výstaviště 11 dnů.

Zájem o očkování stále převyšuje dodávky vakcín

Jedním z důvodů může být, že zájem o očkování napříč věkovými skupinami stále převyšuje aktuální dodávky vakcín. Druhým důvodem pak je skutečnost, že nyní se očkují druhé dávky pro věkové skupiny mezi 55 a 65 lety.

Rozestup mezi první a druhou dávkou vakcíny je 42 dnů, které nyní uplynuly od dubnových termínů, kdy se otevřela možnost nechat se očkovat pro lidi právě v tomto věku. Od 14. dubna se mohli registrovat zájemci nad 65 let, od 23. dubna nad 60 let, od 28. dubna nad 55 let a od 5. května nad 50 let.

Počty čekajících podle propočtů Seznam Zpráv plošně narůstají právě od tohoto období, kdy se možnost registrace otevřela v rychlém sledu za sebou právě pro padesátníky a šedesátníky. Ti pak termín obdrželi velmi rychle, obvykle během jednoho nebo dvou dnů. Nyní už tato rychlost není pravidlem a spíš záleží na štěstí.

Některá očkovací místa mají navíc čekací dobu velice dlouhou, a to až měsíc. Jedná se zejména o menší polikliniky.

Nejasnosti v oficiálních datech

Data ÚZIS však nejsou jednoznačná a mezi čekajícími s novou registrací se objevuje zhruba desetina lidí, kteří už obdrželi první dávku vakcíny. Ústav je eviduje v kategorii, již nazval „před závorou“, kde mají být podle oficiálních vysvětlivek lidé nově registrovaní, kteří ještě neobdrželi první PIN kód. Jenže se zde objevují i ti, kteří už minimálně první dávku vakcíny dostali.

Seznam Zprávy se nyní zaměřily právě na tyto nejasnosti a připravují k nim podrobnosti. Druhým problematickým bodem v celém procesu vakcinace v ČR jsou senioři, kteří podle průzkumů mají o očkování zájem, ale nedostalo se jim pomoci s registrací. Propočty vycházející z oficiálních dat ukazují, že s rostoucím věkem nad 80 let proočkovanost klesá. Podíl očkovaných devadesátníků se podle zjištění Seznam Zpráv teprve nedávno přiblížil 60 procentům.

Redakce Seznam Zpráv dlouhodobě monitoruje nejen vývoj samotné nákazy koronavirem, ale také průběh očkování. V mapě se můžete podívat, jak je na tom právě teď vaše obec s rozšířenou působností.

Reklama

Související témata:

Doporučované