Hlavní obsah

Čekáte na zlevnění bytů? Zapomeňte. Ceny letos dál porostou

Za poslední dva roky zdražily byty o čtvrtinu. Cena poroste i letos.

 

Reklama

Superlevným hypotékám, které tlačily ceny nemovitostí vzhůru, odzvonilo. Byty ale budou zdražovat dál. Podle odhadů letos asi o pět procent.

Článek

Spirála, v níž levné úvěry ženou poptávku po vlastním bydlení nahoru, neskončí ani letos. A to i přesto, že na hypotéku kvůli zpřísnění podmínek, jež vyžaduje Česká národní banka, dosáhne podstatně méně lidí. Ceny bytů totiž porostou i v letošním roce, i když nižším tempem než v předešlých měsících.

„Odhadujeme, že ceny bytů poskočí minimálně o dalších pět procent nahoru,“ uvedl ve studiu Seznamu věnovanému cenám realit Michal Zadák, manažer největšího inzertního nemovitostního portálu Sreality.

Podle čerstvých údajů ze statistik vzrostla cena bytů za poslední dva roky o 23 procent. Průměrná cena jednoho metru čtverečního v Česku se vyšplhala na 29,5 tisíce korun. V Praze se pak přiblížila 70 tisícům, tedy ceně, za kterou se ještě nedávno prodávaly jen nejluxusnější nemovitosti.

To potvrzují i čísla, která tento týden zveřejnili developeři Trigema, Skanska Reality a Central Group. Podle nich v druhém pololetí roku vzrostly ceny novostaveb v Praze o 8,5 procenta na 75,5 tisíce korun a u starších bytů se požadovaná suma vyhoupla o 9,5 procenta na 66,5 tisíce korun.

„Nejvíce zdražovaly nejlevnější byty. A to až o 27 procent,“ zmínil ve studiu Seznamu Lukáš Makovský z Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy.

Jaké byty jsou nejoblíbenější? Podívejte se v reportáži Pavla Cypricha.

Cena bytů roste raketově. O co byl největší zájem?

Poptávku po nich totiž žene nahoru několik faktorů. Jednak lidé i s nižšími příjmy chtějí dosáhnout na vlastní bydlení, a jednak se nejmenší a tudíž nejlevnější byty staly oblíbenou investiční příležitostí. Tedy majitelé, kteří zhusta využívají levných hypoték, je nepotřebují pro vlastní bydlení, ale chtějí je obratem pronajímat.

Extrémní výhodnost úvěrů na bydlení ovšem v letošním roce také skončí. Centrální banka zpřísňuje limity, které budou muset zájemci o hypotéku splnit.

Zatímco do dubna stačí mít našetřeno pět procent ceny z nemovitosti, od dubna budou banky požadovat nejméně deset procent. To například znamená, že u běžné hypotéky (2,5 milionu korun) bude muset mít zájemce našetřeno alespoň půl milionu korun. K částce 250 tisíc korun je totiž nutné připočítat ještě daň z převodu nemovitosti a provizi pro makléře.

Odborníci se shodují, že tím končí období dostupných hypoték. „Může to být dvacet procent klientů, které budeme muset odmítnout,“ říká Dalibor Dražan, obchodní ředitel Modré pyramidy.

Na rekordní rok hypoték letos nenavážeme.

Podle Dražana půjdou téměř jistě nahoru i ceny hypoték. „Už dosáhly dna, jež je pro banky únosné,“ dodává.

„Reálně bude možné si od letošního dubna pořídit hypotéku až do 80 procent zástavní hodnoty nemovitosti,“ říká Petr Hána, analytik poradenské společnosti Deloitte.

Pusťte si speciální studio Seznam Zprávy o cenách bytů a hypotékách, kterého se zúčastnil manažer portálu Sreality Michal Zadák, Lukáš Makovský z Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy a Dalibor Dražan, obchodní ředitel Modré pyramidy.

Cena bydlení roste.

Reklama

Související témata:

Doporučované