Hlavní obsah

Čekejte od Facebooku jenom to nejhorší a nikdy nebudete překvapení, říká Koubský

Rozhovor s publicistou a technologickým redaktorem Deníku N Petrem Koubským.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na téma bezpečnosti Facebooku ve Večerních zprávách mluvil publicista a technologický redaktor Deníku N Petr Koubský.

Článek

Facebook dnes dočasně zrušil populární stránku „Opráski sčeskí historje“, která ironickou formou popularizuje české dějiny. Stránku v současnosti sleduje přes sto tisíc lidí. Facebook také přiznal, že roky ukládal hesla uživatelů v nezašifrované podobě. Ohroženo mohlo být až 600 milionů uživatelů.

Proč Facebook dočasně smazal satirický komiks a mnohdy drastické diskuze nikdo neřeší? „Lidé, kteří řeší moderaci příspěvků, často některým z nich nerozumí. Proto se při mazání řídí pouze nahlášením,“ vysvětlil Koubský. Aktivnější „nahlašovač“ může tedy výrazně zasáhnout do výsledné podoby facebookového prostoru.

Zlomovým momentem, kdy se o dění na sociálních sítích a dezinformacích, které na nich kolují, začalo více mluvit, byly nejspíš poslední prezidentské volby v USA. Podle jedné z hypotéz právě dezinformace ovlivnily zvolení současného prezidenta Donalda Trumpa.

Facebook ale kromě snahy o odstranění dezinformací a nenávistných zpráv maže i fotky dětí, které na síť sdíleli jejich rodiče. V mazání fotek ale Koubský nevidí hlavní problém. „Myslím si, že sdílení fotek dětí na sociální sítě není dobrý nápad. Když se s čímkoliv na Facebooku zachází rozumně a uměřeně, tak proč ne. Zásadní imperativ je zdravý rozum. Bohužel se ale velice často stává, že nás právě v tom digitálním prostoru všechny nějak opouští.”

Navzdory snaze Facebooku chránit všechny své uživatele ale řeší další problém. V lednu se při rutinní kontrole přišlo na to, že síť roky ukládala hesla k účtům v nezašifrované podobě. Ohroženo mohlo být až 600 milionů uživatelů.

„Ani odborníci nechápou, jak si firma tohoto typu může něco podobného dovolit. Je to buď strašlivá nekompetence, nebo strašlivá arogance,” uzavírá Koubský kriticky.

Reklama

Doporučované