Hlavní obsah

Celá Evropa je proti Babišovi, říká o hlasování europoslanců analytik

Foto: vlada.cz

Celá Evropa stojí proti Babišovi, to je hlavní vyznění rezoluce Evropského parlamentu, říká analytik Transparency International.

Reklama

Rezoluce Evropského parlamentu jasně ukáže na českého premiéra, že je ve střetu zájmů. Není ale právně závazná, takže neočekávám procitnutí Andreje Babiše, říká hlavní analytik Transparency International (TI) Milan Eibl.

Článek

Celý rozhovor si můžete poslechnout v audiu.

Poslanci Evropského parlamentu mají o rezoluci, která odsuzuje možný střet zájmů, hlasovat v pátek večer. Text dokumentů vychází z debaty o zneužívání peněz z unijního rozpočtu. V únoru se do Česka vydal kontrolní výbor EP. Ten podle slov šéfky výboru Moniky Hohlmeierové zjistil, že české úřady nedokážou střety zájmů politiků efektivně kontrolovat.

Podle analytika TI Eibla je dokument politickou deklarací toho, že Andrej Babiš nehraje podle pravidel, které si státy EU stanovily. „Chyběla tady nějaká politická deklarace toho, že tohleto není správná praxe, která by tu měla být. A že celá Evropa stojí vůči jednomu muži, jenž se odmítá zařadit do pravidel, které si všichni dohromady nastavili,“ míní Eibl.

Milan Eibl

„Já bych to bral jako kolegiální upozornění, že všichni jsme si dohodli nějaká pravidla, podle kterých máme operovat, a teď jeden člověk je odmítá dodržovat a neustále se schovává za různé kličky a takhle to nejde,“ dodává.

Procitnutí Babiše nepředpokládám

Rezoluce Evropského parmamentu ale není právně závazná, půjde tak především o vyjádření postoje europoslanců. Podle Eibla i tak ale povede ke zvýšenému tlaku na českého předsedu vlády.

„Nepředpokládám, že by to úplně vedlo k procitnutí Andreje Babiše, který by najednou řekl, že se omlouvá a všechno narovná. Ale ten tlak na něj se zvyšuje.“

Sama organizace Transparency International už před dvěma lety upozorňovala na vliv Andreje Babiše na Agrofert. „To, co rezoluce může mít za účinek, je, že Andrej Babiš svým jednáním poškozuje Českou republiku. Bude vnímán jako ten černý Petr, který nehraje podle pravidel. Vyjednávací pozice Česka je tím zhoršená,“ myslí si Eibl.

Sám Andrej Babiš tvrdí, že jde o politický boj a hájí se tím, že dal Agrofert do svěřenských fondů a nemá na něj vliv. Holding pak napsal předsedovi EP otevřený dopis, kde odmítá závěr výboru pro rozpočtovou kontrolu. Podle Agrofertu jde o nepodložené tvrzení a případné omezení dotací by nespravedlivě znevýhodnilo holding vůči jeho konkurenci.

Vzhledem k podpoře od politiků nejsilnějších parlamentních skupin se očekává hladké schválení dokumentu.

Reklama

Doporučované