Hlavní obsah

Celníci a veterináři loví na hranicích závadné polské maso

Státní veterinární správa kontroluje chladicí vozy převážející potraviny z Polska na české území.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Od úterního rána zastavují na hranici s Polskem chladicí vozy, které by mohly převážet hovězí. Státní veterinární správa pak odebírá vzorky ke kontrole.

Článek

Čtyři dny poté, co Ministerstvo zemědělství oficiálně oznámilo, že i na český trh bylo dodáno podezřelé hovězí maso z jatek v Polsku, obsadili hraniční přechody na severu republiky celníci a policisté s dalekohledy.

Od úterního rána zastavují chladicí vozy, které by mohly převážet polské hovězí. Pracovníci Státní veterinární správy pak u masného nákladu odebírají vzorky ke kontrole.

Jedním z míst, kde česká strana postavila kontrolní bariéru, byl i hraniční přechod v Náchodě. Od 9 hodin tam policisté stavěli vytipované automobily a kontrolovali jejich náklad.

„Kontrolují veškerá vozidla s chladicím zařízením, u nichž je předpoklad, že převáží potraviny živočišného původu. V momentě, kdy zjistíme, že místem určení nákladu je Česká republika, odebereme úřední vzorky, které dopravíme do akreditované laboratoře,“ řekl ředitel Krajské veterinární správy v Hradci Králové Aleš Hantsch.

V laboratořích pak maso testují především na přítomnost antibiotik, ale například i na salmonelu.

V Náchodě během dopoledne zastavili asi 15 vozů s chladicím zařízením, pracovník veterinární správy však moc práce neměl, neodebral jediný vzorek. Když policisté spolu s celníky otevřeli návěs, který byl polepený fotkami chlazených kuřat a vepřových půlek, v jeho útrobách žádné maso nenašli, jen prázdné krabice.

„Do Polska jsem vezl plastové díly a zpátky vezu prázdné bedny. Maso určitě nevozím, z Polska bych si nepřivezl ani žárovku,“ řekl český šofér, který nákladní vozidlo řídil.

V dalších zastavených autech cestovaly například psí granule, chléb, ale třeba i molitan do sedacích souprav. Pouze jeden polský šofér musel zaplatit tisícikorunovou pokutu a desetitisícovou kauci, protože neměl v pořádku všechny potřebné dokumenty, které po něm celní správa vyžadovala.

Kontrolami procházeli řidiči v krajích sousedících s Českou republikou, a to nejen přímo u hraničních přechodů, ale i na několika místech ve vnitrozemí.

„Zastavených automobilů bylo dnes 151, z toho pouze v 28 případech přepravovaly nějaké veterinární zboží, tedy potraviny živočišného původu. Ve třech případech byly zjištěny zásilky hovězího masa, ze kterých jsme na místě odebrali vzorky,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.

Kontroly budou pokračovat až do čtvrtečního večera, na některých místech i v nočních hodinách, kdy jsou řidiči nákladních automobilů zvyklí cestovat. V Královéhradeckém kraji se kontroly uskuteční kromě Náchoda i na hraničním přechodu Královec u Trutnova. Maso z problematických jatek se do regionu dostalo k prodejci v Novém Bydžově na Královéhradecku. Do oběhu se však nedostalo. „Při kontrole jsme zjistili, že kompletní dodávka byla vrácena zpět do Polska,“ dodal Hantsch.

Reklama

Doporučované