Hlavní obsah

Celníci na Novém Zélandu vám můžou prohledat telefon. Pokud odmítnete, čeká vás pokuta

Ilustrační fotografie.

Reklama

Zákon na Novém Zélandu umožňuje celní správě přístup do elektronických zařízení cestujících. Kdo je odmítne otevřít, může dostat pokutu do výše 3 200 amerických dolarů, v přepočtu tedy asi 71 000 korun.

Článek

V rámci zákona o celních a spotřebních daních, který vešel na Novém Zélandu v platnost tento týden, budou mít celníci možnost požádat cestující o otevření jejich elektronických zařízení. Pokud cestující odmítne, celní správa mu může udělit pokutu až 3 200 dolarů, v přepočtu asi 71 000 korun, nebo elektroniku zabaví. Nový Zéland je tak první zemí, kde může cestující dostat pokutu za odmítnutí prozrazení hesla nebo pinu od telefonu. Například ve Spojených státech může být zahraničnímu občanovi, který odmítne umožnit přístup do svého telefonu, znemožněn vstup do země. Občané USA mohou být zadrženi a přijít o své zařízení.

Novozélandská rada pro občanská práva (CCL) popsala nový zákon jako vážnou invazi do soukromí jak vlastníka zařízení, tak lidí, se kterými komunikuje. „Moderní chytré telefony obsahují velké množství vysoce intimních soukromých informací zahrnujících e-maily, dopisy, zdravotní záznamy a osobní fotografie,” prozradil v prohlášení CCL její předseda Thomas Beagle. „Tento zákon ve skutečnosti dává celníkům pravomoc k tomu, aby donutili lidi otevřít jejich chytré telefony, aniž by k tomu měli důvod. A to je přesně to, co celní správa vždycky chtěla.”

Mluvčí celní správy na Novém Zélandu uvedla, že takový zákon byl nezbytný. Důvodem je přechod z papírového na elektronický systém, který znamená, že valná většina zakázaných materiálů a dokumentů může být přenášena elektronicky. Počet prohledaných zařízení je podle mluvčí celní správy velmi malý. V loňském roce bylo ze 14 milionů zařízení vystaveno k prohlídce jen 537.

Podle CCL chtěla původně celní správa prohledávat mobilní zařízení aniž by musela udat důvod. Zákonodárci však požadují, aby k takovému kroku měli její pracovníci „rozumnou příčinu”. Rada ale dodává, že nařízení nedosahují na policii či zpravodajské služby. „Jakýkoliv profesionální kriminálník může lehce uložit svá data na internet, cestovat s vymazaným telefonem a obnovit ho, jakmile vstoupí do země. Ten, komu se to nepovede, určitě raději zaplatí pokutu, než aby odhalil důkazy, které by ho mohly usvědčit ze zločinu,“ uvádí CCL ve svém prohlášení.

Občanskoprávní organizace se obávají, že zákon se vyhne těm, kteří něco skrývají a zasáhne primárně nevinné cestující.

Reklama

Doporučované