Hlavní obsah

Celníci se kvůli koronaviru vracejí na hranice. Hasiči pro ně postaví stany

Foto: Seznam Zprávy

Od vstupu České republiky do Evropské unie celníci nekontrolují řidiče na hranicích.

Reklama

Od soboty Ministerstvo zdravotnictví zavedlo opatření, které dopadá na lidi vracející se z Itálie. Týká se českých občanů a cizinců, kteří v Česku trvale a přechodně žijí nebo pracují. Mají povinnost ohlásit se po návratu lékaři a zůstat ve dvoutýdenní karanténě.

Článek

V pondělí v sedm hodin ráno začnou na deseti hraničních přechodech hlídkovat hasiči, policisté a celníci. Příslušníci hasičského záchranného sboru mají měřit teplotu lidem, kteří se budou vracet ze zahraničí. Policisté a celníci budou rozdávat letáky s informacemi o karanténě a dalších opatřeních v souvislosti s šířením nového typu koronaviru.

Celní správa se vrátí na hraniční přechody Pomezí, Rozvadov, Železná Ruda, Dolní Dvořiště a Lanžhot. Policisté budou hlídkovat i na přechodech Mikulov, Hatě a Folmava. S celníky a policisty budou na všech přechodech také hasiči. Poslední z deseti hraničních přechodů ještě není pevně určený.

„Na tiskové konferenci (Bezpečnostní rady státu, pozn. red.) zaznělo, že by to měl být Cínovec, ale my tvrdíme, že tam ten provoz je minimální, že by to tam nemělo velký smysl,“ řekla na dotaz Seznam Zpráv mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková.

Celní správa nasadí na každý přechod dva až čtyři celníky ve dvou dvanáctihodinových směnách. Respirátorů mají podle Kaňkové všechny zmíněné složky dostatek. Celníci už nemají zázemí v administrativních budovách, které po vstupu České republiky do Evropské unie opustili.

„Celní správa už na hranicích díky tomu, že jsme v Evropské unii, žádné kontroly nedělá,“ řekla Kaňková. „Hasiči tam budou stavět stany, takže nějaké zázemí tam určitě bude,“ dodala.

Dění kolem koronaviru v Česku sledujeme online:

Lidé přijíždějící do Česka dostanou informační letáky ke koronaviru také v mezinárodních vlacích a na leteckých spojích.

Zahraniční události spojené s COVID-19 naleznete v odkazu níže:

Povinnost pro lidi vracející se z Itálie ohlásit se po návratu lékaři a zůstat ve dvoutýdenní karanténě se nevztahuje na řidiče kamionů a zdravotní služby a na piloty. Česko také v sobotu přestalo vydávat víza lidem v Íránu, který podobně jako Itálie patří ke koronavirem silně zasaženým zemím.

V neděli před polednem bylo v Česku 26 lidí nakažených novým typem koronaviru.

Reklama

Doporučované