Hlavní obsah

Celokorejské olympijské hry? Jih má sen, sever nekomunikuje

Kim Čong-un a Mun Če-in. Snímek z roku 2018.

Reklama

O pořadatelství olympijských her pro rok 2032 stojí Jižní Korea ve spolupráci s KLDR. Ve čtvrtek zprávu přednesl Soul MOV. Jen o dva dny dříve ale KLDR nazvalo jihokorejského prezidenta „papouškem“ a dialog odmítá.

Článek

Jihokorejský Soul ve čtvrtek uvedl, že zaslal návrh Mezinárodnímu olympijskému výboru (MOV) na společné uspořádání olympijských her v roce 2032 se severokorejským Pchjongjangem. MOV už dříve naznačil, že spíš preferuje australské Brisbane.

Jihokorejský prezident Mun Če-in a severokorejský vůdce Kim Čong-un se dohodli, že budou pokračovat ve společné snaze hostit olympijské hry už na společném summitu v Pchjongjangu koncem roku 2018. Vztahy mezi oběma zeměmi zahýbala snaha amerického prezidenta Donalda Trumpa denuklearizovat KLDR, k čemuž měl jihokorejský prezident sloužit jako prostředník.

Soul považuje místo pro konání OH v roce 2032 za zatím neujasněné, proto představilo výboru vizi nazvanou „Za hranicí, směrem k budoucnosti“. „Rada města vyjádřila potřebu společně hostit olympijské hry a zdůraznila, že uskuteční vizi MOV o světovém míru prostřednictvím sportu,“ stojí v prohlášení.

Na otázku, zda tuto myšlenku sdílí i Pchjongjang, představitel jihokorejské metropole řekl, že návrh je výsledkem jednání mezi agenturami a že ministerstvo odpovědné za mezikorejské záležitosti bude usilovat o další jednání se severem.

Ministerský úředník dále uvedl, že návrh má zdůraznit význam obou korejských zemí při pořádání akce. Mun Če-inova administrativa se tak snaží navázat na zimní olympijské hry v Pchjongčchangu z roku 2018, během nichž na zahajovacím ceremoniálu pochodovaly pod jednou vlajkou atletky z obou zemí a sestavily kombinovaný ženský hokejový tým.

Jižní Korea vyjádřila naději na další oživení dynamiky vztahů během letošních olympijských her v Tokiu. Pchjongjang se však v posledních týdnech komunikaci s Jižní Koreou vyhýbá a nové zahájení dialogu odmítá.

Jen dva dny před oznámením Soulu o snaze stát se společnými pořadateli OH označila Severní Korea jihokorejského prezidenta za „papouška vychovaného Amerikou“. Sestra severokorejského vůdce Kim Jo-čong dle státních médií považuje Mun Če-ina za „nelogickou a drzou tvář“ kritiky severokorejských testů balistických střel, což dle ní dokazuje proamerický postoj Jihokorejců.

Soulské ministerstvo pro sjednocení vyjádřilo nad výrokem Kim Jo-čong „velkou lítost“ a uvedlo, že by obě země měly dodržovat „pravidla minimální etikety za všech okolností“.

Severní Korea ve čtvrtek odpálila dvě „taktické řízené střely nového typu“. Mun Če-in uvedl, že „akce nežádoucím způsobem ovlivňuje náladu pro dialog,“ píše zpravodajská agentura Yonhap.

Jihokorejský prezident dodal, že Jihokorejci jsou odpálením raket v Severní Koreji „velmi znepokojeni“. Kritika byla podobná postoji amerického prezidenta Joea Bidena, který se zavázal jednat v případě, že bude sever nadále stupňovat napětí.

Raketové a jaderné testy prováděné Severní Koreou zakazuje Rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Podle ní testy představují hrozbu pro mezinárodní mír. Severní Korea tvrdí, že má svrchovaná práva takové zkoušky provádět, aby byla připravená čelit vojenským hrozbám ze strany Spojených států.

Reklama

Doporučované