Hlavní obsah

Unikát. Celý prsten vybroušený z jediného diamantu, který vyrostl v laboratoři

Celý prsten vybrousili z jediného diamantu a peníze z něj poslali na boj proti AIDS.Video: Jan Marek, Youtube.com

 

Reklama

Je jediný svého druhu. Za šest milionů korun se tento prstýnek vydražil sice už loni v prosinci na prestižní aukci v Sotheby’s, ale teprve teď ho máme možnost vidět. Čím je unikátní: žádné zlato ani jiné kovy – tento prsten je vyrobený z jediného kusu diamantu. Drahokam vyrostl v laboratoři. Peníze z prodeje šperku jdou na pomoc nakaženým virem HIV.

Článek

Jeho záběry odhalili teprve minulý týden. Vytvořili ho odcházející dvorní designér Applu Jony Ive, který stojí za ikonickými přístroji iPhone, iMac a iPad, spolu se známým průmyslovým návrhářem Marcem Newsonem. Prstýnek vybrousila společnost Diamond Foundry z jednoho kusu obrovského diamantu.

Skoro jednou tolik přispěla nadace na pomoc darem

Kreativní duo navrhlo celodiamantový prsten minulý rok pro nadaci na ochranu proti HIV/AIDS (RED), jejíž šéfová Jennifer Lotitová popsala šperk jako „příklad absolutní krásy a udržitelnosti, který umožní záchranu mnohých životů”.

Aukční síň Sotheby's vydražila prstýnek loni v prosinci na veletrhu Design Miami, kde ho anonymní zájemce koupil za 5,95 milionu korun. Nadace Billa a Melindy Gatesových na charitu navíc darovala 90 procent kupní ceny, čímž cena šperku de facto vystoupala na konečných 10,71 milionu korun.

Je vyrobený na míru. Tolik ploch nemá žádný diamant na světě

Jelikož je celý prsten včetně kroužku vybroušený z jediného kusu drahokamu, nemůže se jeho velikost dál upravovat. Proto ho také kalifornská firma vyrobila přesně na míry kupce. K jeho potřebám musel laboratorní tým vypěstovat 45karátový surový diamant, který následně ořezával vodním paprskem, laserem naváděným o tloušťce několika mikrometrů.

Po procesu leštění má už naleštěný šperk slíbených 2 000 až 3 000 faset, tedy rovných obroušených ploch, což je počet, který podle magazínu Dezeen nemá na světě obdoby.

„Projekt takovéhle velikosti a kvality by nebyl možný, kdybychom použili vytěžený diamant,” uvedl ředitel Diamond Foundry Martin Roscheisen. „Práce na prstenu pro RED reprezentuje velký milník v průmyslu zpracování diamantů.”

Unikátní výroba v laboratoři. Při těžbě umírají i malé děti

„Je to víc než jen prstýnek,” dodala Lotitová. „Jsme Jonymu, Marcovi i společnosti velmi vděční za práci na tomto výtečném designu šperku, za jeho výrobu a za pomoc s bojem proti onemocnění AIDS.”

Organizaci RED založil zpěvák skupiny U2 a aktivista Bono na boj proti šíření viru HIV. Nadace pořádá aukce, jejichž výtěžek jde na pomoc milionům postiženým. Dvojice Ive a Newson už jednu takovou pořádali v roce 2013.

Firma Diamond Foundry pochází z Kalifornie a je vedoucím americkým producentem laboratorně pěstovaných diamantů. Při jejich výrobě manipulují s atomy uhlíku a simulují proces růstu drahokamů, kterým se přírodně formují v zemském jádru. Produkty společnosti jsou tak údajně ekologicky nezávadné a nezatěžují ani lidské životy.

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch uvádí, že jen v tanzanských dolech v Africe pracují tisíce dětí, z nichž některým je pouze osm let, a v každém případě se jedná o nebezpečnou a hazardní práci. V ilegálních zlatých dolech na Filipínách pak třeba k oddělování horniny od kovu používají rtuť, která zamořuje okolní vodu.

Reklama

Doporučované