Hlavní obsah

Cena bavlny je na desetiletém maximu. Pocítí to hlavně džíny

Foto: Michal Petrov

Vývoz bavlny z čínské oblasti Sin-ťiang měl dopad na růst cen komodity. Ilustrační fotografie.

Reklama

Bavlna zdražila nejvíce za posledních deset let, od začátku roku cena komodity vzrostla o 47 procent. Přesto se s tím obor dokáže popasovat lépe než při poslední cenové krizi.

Článek

Ceny bavlny dosáhly maxima za posledních deset let. Textilní společnosti jsou však nyní v jiné pozici než v roce 2011.

Do tábora odborníků a analytiků, kteří tvrdí, že současný růst cen bavlny bude pro průmysl méně škodlivý, patří i šéf společnosti Levi Strauss Chip Bergh.

„V roce 2011 jsme se museli modlit. Dnes je situace velmi odlišná. Za posledních 12 měsíců jsme byli schopni přijmout cenovou politiku a ta se drží. Stanovili jsme ceny s předstihem před některými inflačními tlaky, které nás zasáhly,“ vysvětlil serveru CNBC Bergh.

Ceny bavlny se v pátek vyšplhaly na 1,16 dolaru za libru (453,6 gramu). Dotkly se tak nejvyšší úrovně od roku 2011. Minulý týden cena komodity stoupla o šest procent, od začátku roku vzrostla o 47 procent.

Analytik švýcarské banky UBS Robert Samuels uvedl, že nejvíce rostoucí ceny komodity zasáhnou výrobce džín, protože bavlna tvoří více než 90 procent materiálu používaného k výrobě džínového zboží.

Růst pramení z několika faktorů. Administrativa amerického exprezidenta Donalda Trumpa zablokovala dovoz bavlny z čínské západní oblasti Sin-ťiang do Spojených států kvůli obavám, že je při její výrobě využívaná nucená práce Ujgurů. Toto rozhodnutí zůstalo v platnosti i za vlády současného prezidenta USA Joea Bidena.

Na vině je však i extrémní počasí. Sucha a vedra zničila část úrody bavlny ve Spojených státech, které jsou největším vývozcem této komodity na světě. V Indii zase hrozí, že nedostatek monzunových dešťů poškodí produkci bavlny v zemi.

Tento vývoj se již promítl do cen akcií americké nadnárodní oděvní společnosti Hanesbrands. Historicky akcie Hanesbrands klesají s růstem cen bavlny. Za poslední týden se její akcie propadly o sedm procent. Jen v pátek ztratily pět procent a obchodování uzavřely na 16,23 dolaru.

Analytik banky Credit Suisse Michael Binetti uvedl, že jakékoli obavy nebo poklesy maloobchodních akcií v důsledku rostoucích cen bavlny považuje za přehnané. Uvedl, že pouze dvě procenta nákladů na prodané zboží společnosti Hanesbrands pocházejí z přímých nákupů bavlny. Ještě v roce 2012 byl tento podíl vyšší, a to šest procent.

Po nárůstu cen bavlny v roce 2011 společnost Hanesbrands třikrát během jednoho roku zvýšila ceny různého bavlněného zboží o více než deset procent, uvedl Binetti. Zisky společnosti se přesto snížily kvůli všem nákladům, kterým musela čelit.

„Myslíme si, že akcie podceňují nejsilnější dynamiku, kterou tento sektor neměl už více než deset let. Skutečnou cenovou sílu,“ řekl Binetti.

Očekává se, že inflace u bavlny bude přechodná. „Myslíme si, že zásoby zůstanou rozumné, marže budou i nadále silné a maloobchodníci budou moci prosazovat větší a důslednější zvyšování cen, než tomu bylo po více než deset let,“ předpokládá Binetti.

Cena bavlny se před deseti lety vyšplhala nad dva dolary za libru, protože se poptávka po textilu vzpamatovala z globální finanční krize a Indie – hlavní exportér bavlny – omezila dodávky. Pocítili to i spotřebitelé a firmy, kterým se snížily zisky. Cena bavlněného trička tehdy vzrostla v průměru asi o 1,50 až 2 dolary.

Reklama

Doporučované