Hlavní obsah

Cena benzinu a nafty poletí dolů. Ale pod třicet korun se nedostanou

Hostem ve studiu byl Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Cenová válka mezi Saúdskou Arábií a Ruskem poslala ceny ropy prudce dolů. Během okamžiku zlevnil barel o 14 dolarů – tedy o třetinu své ceny, což obchodníci od války v Zálivu v roce 1991 nepamatují. Ze situace budou těžit čeští řidiči. „Očekávám pokles ceny za litr o 50, 80 haléřů,“ říká expert na paliva Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.

Článek

V průměru dnes řidiči tankují litr naturalu za 31,30 korun a nafty za 30 korun a 89 haléřů. Současné propady ceny ropy se ale na českých čerpacích stanicích promítnou až v následujících týdnech. Teď se tam totiž prodávají paliva z ropy nakoupené zhruba před třemi týdny a žádný obchodník si nebude chtít ukrojit ze své marže.

„Dodávky ropy o kterých se dnes hovoří, to znamená ty v ceně 35 dolarů za barel, tak ty dojdou do Česka v horizontu tří týdnů, teď se zpracovávají dříve nakoupené dodávky,“ říká Loula s tím, že ale ani za tři týdny výrazný propad ceny – tedy pod třicet korun za litr – neočekává.

Biosložka ukrojí z nižší ceny

„V prvním kroku se může dostat ke třiceti korunám. To je pokles zhruba o 50 až 80 haléřů. Ta opatrnost je tu proto, že my máme jako petrolejáři úkol snižovat emise oxidu dusíku i uhlíku a je před námi úkol dosáhnout úspory šesti procent. K tomu kromě zvyšování objemu biosložky používáme i vyspělá biopaliva a ta jsou dražší,“ říká Loula s tím, že rozdíl v ceně nemusí být proto tak výrazný.

I tak by ale mohlo zlevnění pohonných hmot pomoci české ekonomice. Loula odhaduje, že kvůli koronaviru v březnu spotřeba pohonných hmot spadla o dvě až tři procenta.

Cenová válka o ropu

Důvodem současného propadu cen ropy je cenová válka, kterou Saúdská Arábie vyhlásila Rusku a dalším těžařům. Poté, co Moskva nepřistoupila na dohadované snížení těžby, Rijád naopak masivně těžbu navýšil a ceny shodil.

„Důležitý faktor jsou náklady těžby. Jakmile se přiblíží ropa 30 dolarům za barel, nastoupí jednání všech významých producentů ropy. Žádný z nich totiž nebude chtít ztrátově těžit,“ říká Loula s tím, že všechny státy tak budou muset co nejdříve opět zasednout ke společnému jednání.

Reklama

Doporučované