Hlavní obsah

Cena benzinu překonala hranici 30 korun. Je nejdražší za posledních deset let

Foto: Seznam Zprávy

Benzin zdražil nad 30 korun.

Reklama

V Česku řidiči koupí nejdražší benzin za posledních deset let. Cena po týdnech růstu překročila hranici 30 korun. Jen od ledna jeho průměrná cena narostla téměř o tři koruny.

Článek

Benzin v Česku zdražil za poslední týden nejvýrazněji za posledních nejméně deset let. Průměrná cena Naturalu 95 se od minulé středy zvýšila o 81 haléřů na 30,79 koruny za litr. O 60 haléřů stoupla za poslední týden cena nafty, za litr dieselu řidiči platí v průměru 29,22 Kč. Mezitýdenní zdražení nafty je nejvýraznější od května 2018. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která ceny paliv sleduje.

Pohonné hmoty v Česku zdražují přibližně od poloviny ledna. Za tu dobu stoupla průměrná cena benzinu téměř o tři koruny a nafty zhruba o dvě koruny.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy ale ceny pohonných hmot spíše jen „dohánějí“ cenový růst ropy z letošního roku, která za celý letošní rok podražila o více než třicet procent.

„Zpoždění vývoje cen pohonných hmot za vývoje cen ropy ilustruje momentální situace, kdy sice benzin i nafta v ČR citelně zdražují, růst cen ropy na světovém trhu se ale zastavil a převládá názor, že její letošní růst narazil na svůj strop,“ sdělil Lukáš Kovanda.

Růst cen je dočasný

Od začátku minulého týdne ropa Brent zlevňuje o necelých šest procent. Podle Kovandy nelze očekávat, že současný citelný růst cen pohonných hmot v ČR vydrží. „Už v následujícím týdnu bude patrné zpomalení cenového růstu. Benzin přidá zhruba padesát haléřů na litr, nafta pak třicet haléřů,“ odhadl ekonom.

V porovnání s polovinou loňského března je benzin v Česku dražší zhruba o padesátník. Nafta je naopak levnější, a to o 74 haléřů.

Nejnižší průměrné ceny benzinu vykazuje Karlovarský kraj, kde je litr v průměru za 30,40 koruny. Nafta je nejlevnější v Ústeckém kraji, litr tam prodávají za 28,86 Kč.

Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze. Litr benzinu stojí v hlavním městě průměrně 31,20 koruny a stejné množství nafty tankují motoristé za 29,92 Kč.

Redukce ropy a útoky stojí za růstem cen

Velký tlak na ceny vyvinul začátkem letošního března také kartel OPEC a jeho spojenci, kteří dlouhodobě redukují nabídku ropy na světových trzích. Už dříve tak odborníci na trh s robou předpovídali, že omezení produkce odnesou hlavně řidiči benzinových aut.

Růst cen navíc utvrdil nedávný útok údajných jemenských povstalců, kteří zaútočili pomocí bezpilotních strojů a raket na některá zařízení saúdskoarabské ropné firmy Saudi Aramco, podle Rijádu však byly útoky neúspěšné. Podle informací agentury Reuters nedošlo ke ztrátám na životech ani k narušení ropné produkce.

„Čeští řidiči tak i kvůli útoku povstalců musí počítat s markantním zdražením pohonných hmot,“ po útoku předpovídal důsledek Kovanda.

Ceny ropy těží i z nadějí na oživení světové ekonomiky. Americký Senát o víkendu schválil soubor stimulačních opatření za 1,9 bilionu dolarů (41 bilionů Kč), který má ekonomice Spojených států pomoci překonat negativní dopady pandemie. Spojené státy jsou největší ekonomikou a největším spotřebitelem ropy na světě.

Ropa jen za letošní rok už podražila zhruba o 36 procent. Nyní lze podle analytiků ropného trhu předpokládat její další zdražení. Na tvorbě ceny se významně podepíše příští jednání OPEC s jejími spojenci, které je naplánováno na 7. dubna.

Skupina OPEC+

– OPEC+ zahrnuje členy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojence v čele s Ruskem.

– Skupina se dohodla, že od ledna zmírní rozsah sjednaného omezení těžby na 7,2 milionu barelů z předchozích 7,7 milionu barelů denně.

– Samotný kartel OPEC očekává, že poptávka po ropě se v letošním roce v celém světě zvýší o 5,8 milionu asi na 96 milionů barelů denně. V roce 2019, tedy ještě před pandemií, se poptávka pohybovala kolem 100 milionů barelů denně.

Reklama

Doporučované