Hlavní obsah

Cena bitcoinu už není důležitá

Alex Pilař
Bývalý manažer DHL, odborník na kryptoměny
Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Komentář o ceně bitcoinu, ale především o tom, jaká může být jeho role v příštím světě.

Článek

Digitální, programovatelné zlato začalo rok 2021 svižně.

Kritická masa odpůrců usoudila, že riziko je příliš vysoké a začali houfně dezertovat z barikád. Bude sice zábavné sledovat demoralizovaný hlouček lidí jako Peter Schiff (prodavač zlata), Jamie Dimon (prodavač dluhů), Paul Krugman (nositel Nobelovy ceny, která neexistuje) či Nouriel Roubini (antibitcoin maniak), ale není to pro nás dál již příliš důležité.

Překvapivě ani cena není v této chvíli důležitá. Bitcoin totiž dosáhl únikové rychlosti z gravitačního pole klasických aktiv a fiat měn, a jestli vyroste o 20 procent nebo 200 procent a jak rychle dosáhne hranice 50 tisíc dolarů, na tom již asi nic nezmění.

Důležité je, jak se zachováme my a co udělá finanční sektor, ve kterém se pohybujeme.

Od bank pomoc nečekejme

České banky i nadále připomínají spící zámky, které nic neprobudí. Místo aby aktivně vyžadovaly jasná pravidla a dávno začaly nabízet přístup a investice do digitálních aktiv, neděje se nic. Většinou jsou nepřátelské vůči krypto startupům a krypto byznysu obecně, odmítají jim poskytovat bankovní služby, ruší jim účty a nahání je po Praze jako lovnou zvěř. Mnoho stížností ale na stole České bankovní asociace nebo ČNB asi neleží, protože například směnárna s českými kořeny Coinmate.io neztrácela čas a prostě se odstěhovala.

Neschopnost nabídnout klientům rozumnou investici a přístup k bitcoinu hraničí v roce 2021 s porušením povinnosti řádného hospodáře a je jen otázkou času, kdy se začnou akcionáři bank bránit. Banka, která jednou nebude mít ve své nabídce účet denominovaný v bitcoinu, se brzy dostane do stejných demografických problémů jako komunistická strana.

Evropská centrální banka fantazíruje o zavádění centrálně řízené digitálních měny a o vývoji vlastní, privátní verze blockchainu. To potvrzuje obavy, že centrální bankéři budou skutečně ti poslední, kteří pochopí, co se děje. Jejich úkol je vytvářet transparentní prostředí s jasnými pravidly pro komerční subjekty budující decentralizovanou, otevřenou monetární síť. Centrální banky jako technologický inkubátor je příšerný nápad.

Evropa versus Amerika

Už jsme to dilema mimochodem jednou řešili. Když státy odebíraly monopol telekomunikacím po celém světě. Představte si, že by Český telekomunikační úřad měl monopol na výrobu a provoz mobilních telefonů a rozhodoval o jeho funkcích, místo aby reguloval trh a vydával licence operatérům. Měli bychom dnes iPhone & 5G, nebo nefunkční cihlu & 0G? Tenkrát jsme se rozhodli správně. Doufejme, že se to podaří znovu.

Prezidentka Evropské banky Christine Lagardeová by měla přestat blouznit o bitcoinu jako nástroji všeho zla a bedlivě sledovat Briana Brookse, šéfa OCC, který svými odvážnými kroky nejen legitimizoval úschovu digitálních aktiv ve federálních bankách, ale nedávno i používání a provozování uzlů bitcoinu k alternativnímu vypořádávání finančních transakcí. Tím dal mimo jiné americkým bankám významnou výhodu před pospávající Evropou. Mimochodem, viděli jste v poslední době vývoj cen akcií evropských bank? Depresivní.

Jsou ale i výjimky, například jedna z nejstarších německých bank Hauck & Aufhäuser otevřela v lednu investiční fond pro bitcoin a dalších digitální aktiva.

OK, ale co tedy dál?

Samozřejmě nepotřebujete banky k tomu, abyste nakoupili a vlastnili bitcoiny. Naopak, étos komunity je jasný: pokud vám nepatří klíče, nepatří vám ani mince. Nicméně ne každý bude mít odvahu se ujmout této odpovědnosti od začátku a je velice pravděpodobné, že bitcoinové depozitní účty s kreditními kartami budou mezi veřejností populární, zvláště pokud budou zaštítěny respektovanými jmény, jako je Square nebo PayPal.

Brzy nebudete muset používat banky ani pro mezinárodní transakce ve fiat měnách. Jack Mallers, Zap CEO, nedávno uvedl revoluční produkt Strike Global. Ukázal tím budoucnost, ve které se bitcoin a lightning protokoly vsakují do internetu a zákazníci ani netuší, proč jsou jejich transakce najednou vypořádávány v minutách a zadarmo. Důvodem je otevřená, monetární síť zvaná bitcoin a její transakční vrstva zvaná lightning. Naprosto soběstačné, zcela nahrazující normální bankovní službu. Mimochodem, partnerem je VISA, proč asi? Vřele doporučuji si Jacka poslechnout, ta energie a vize je úžasná.

Nikdo nerozumí bitcoinu. Dobrá i špatná zpráva

Paralelní Polis udělal obrovskou práci pro rozvoj bitcoinu nejen v České republice, dnes by ale neměla tato komunita propadat depresi, že se bitcoin pomalu dostává z oblasti disentu do normální společnosti, a naopak přemýšlet o tom, jak pomoci překonat léta mediálních masáží budujících mýtus kriminalita–spekulace–bublina a otevřít tuto generační příležitost všem, kteří myslí svou vlastní hlavou.

Drtivá většina české (ale i světové) společnosti stále nerozumí principům a základním tezím bitcoinu. Je to špatná i dobrá zpráva: špatná, protože přichází o příležitost dřívějšího vstupu, a dobrá, protože ještě není pozdě. Jsme stále teprve na začátku.

Je symbolické, že se Elon Musk rozhodl, jistě ke zděšení mnohých okolo něho, k veřejné podpoře vize o decentralizované, od státu oddělené a všem otevřené monetární síti, ve které nelze konfiskovat, devalvovat ani cenzurovat.

Bitcoin a Tesla mají totiž něco společného. Je to sázka na naději, že svět může být lepší, že talentovaní a motivovaní lidé mohou otočit směr, i když to ze začátku vypadá naprosto beznadějně a jejich vize zavání šílenstvím. Na cenu Tesly a bitcoinu se musíte dívat z perspektivy naděje, že v budoucnost, kterou představují, věří dost lidí na to, aby ji trh odrazil v ceně, a tím masivně zvýšil šance na úspěch.

Vyjde to? To vám nikdo nezaručí, ale nejbohatší člověk světa se nám nedávno také svěřil, že jeho „safeword“ je „bitcoin“. Vsadíte se proti někomu, kdo myslí na bitcoin i v takové chvíli?

Nikdo vám neporadí, co dělat, rozhodnout se musíte sami. To, že bitcoin v dlouhodobém horizontu dále poroste, je pravděpodobné, to, že na té cestě budou dramatické propady vyvolávající úděs v očích nezkušených, je téměř jisté.

A jako vždy: nevěřte nikomu, ověřujte vše a používejte vlastní rozum. A pro ty, kteří bitcoin již vlastní: přestaňte zírat na ty grafy a dělejte něco užitečného.

Reklama

Doporučované