Hlavní obsah

Cena elektřiny půjde o čtvrtinu dolů, předpovídá Vávra

Foto: Seznam Zprávy

Poslechněte si další díl podcastu Ve vatě s Radovanem Vávrou. Tentokrát na téma „Jak na energie“.

Reklama

Článek

Bohemia Energy poškozovala zákazníky cíleně, část elektřiny nakoupenou měla, říká v podcastu Ve vatě investor Radovan Vávra. „Rozhodla se ji lidem neprodat. To už je za všemi hranami. Myslím, že i v ČR narazí,“ uvedl bývalý bankéř.

„Víme, že zhruba pro 20 % zákazníků ta skupina elektřinu měla, jen se brutálně rozhodla jim ji neprodat. To bude podle mého názoru předmětem trestního oznámení, o kterém mluvil premiér,“ říká Vávra v podcastu, jenž se věnuje cenám energií.

„Ta elektřina je na trhu vidět, nejde schovat. Víme, že Bohemia Energy pravděpodobně uzavřela jen retailové divize. A tu přednakoupenou elektřinu převedla do Amperu (společnost Amper Market, součást Bohemia Energy, pozn. red.) a bude ji dál prodávat, patrně firmám,“ uvažuje o dalším osudu alternativního dodavatele, který v půli října znenadání skončil.

Pusťte si první díl podcastu Ve vatě

Podle Radovana Vávry reportované výsledky skupiny jasně říkaly, že je obchodní model Bohemia Energy riskantní. „Všichni jsme věděli, že ta firma narazí do zdi. Oni se nezajišťovali vědomě. To byl jejich předmět podnikání. Věřili si, že budou schopní odhadnout okamžik, až se trh začne otáčet,“ dodává.

Nevěřte ničemu, co si říká Kolibřík

Co bankéři viděli, laik pozná jen těžko. „To už bylo vyšší dívčí. Vůbec se nedivím nikomu, kdo do toho zahučel, a je mi těch lidí líto,“ říká investor. Co tedy radí těm, kteří skončili u dodavatele poslední instance s fakturami násobně vyššími, než byli zvyklí?

„Nevztekejte se, nebrečte, projděte rychle tím peklem, vyplujte z režimu poslední instance, zaplujte do režimu standardního dodavatele. Jděte tentokrát k velkému jménu. Zkuste najít takového dodavatele, který vám dá fixaci jen na rok. Nechoďte k ničemu, co má v názvu slovo Kolibřík,“ naráží Vávra na dalšího alternativního dodavatele s nešťastným koncem.

Radovan Vávra

*1963. Investor, bývalý bankéř, majitel twitterového účtu @BlanikZ.

V 90. letech byl členem představenstva Citibank. Mezi roky 2000 až 2001 byl generálním ředitelem a předsedou představenstva Komerční banky. V letech 2002 až 2003 šéfoval Union bance.

Je řadovým členem TOP 09 na Praze 1.

Ceny elektrické energie jsou dnes totiž na absolutních vrcholech, už příští a přespříští rok ale podle investora klesnou. „My obchody vidíme s budoucím datem vypořádání. ČEZ nebo jiná velká solidní firma nikdy neobchoduje 90 % svých obratů na spotovém trhu, takže na tom teď a tady, ale předprodává na roční až dvouleté kontrakty. Takže víme, že elektřina bude za dva roky levnější než za rok a levnější než dneska. Výrazně. Určitě o 25 %,“ říká Vávra.

Kdo se chce proti výkyvům na trhu s elektřinou pojistit, pořizuje teď ve velkém solární panely. „Postav si na barák fotovoltaiku, pak máš vystaráno. Když jsem si ji dával před rokem, tak jsem měl návratnost 8 let, když si ji dáš dneska, máš návratnost 4 roky,“ počítá investor.

Vyplatí se teď investovat do energetiky? Čeká investice do obnovitelných zdrojů boom? A jak s tím zamíchá probíhající klimatická konference v Glasgow? Pusťte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Ve vatě

Podcast Radovana Vávry a Markéty Bidrmanové. Poslechněte si konkrétní rady známého investora na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství.

O čem byste chtěli poslouchat příště? Co máme zlepšit? A co naopak určitě neměnit? Vaše připomínky, tipy i výtky uvítáme na adrese audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované