Hlavní obsah

Cena emisní povolenky trhá rekordy, elektřina i teplo podraží

Foto: Unsplash.com

Ilustrační foto.

Reklama

Emisní povolenka velmi rychle podražuje, od srpna 2020 její cena vyskočila na dvojnásobek.

Článek

Cena emisních povolenek v Evropské unii poprvé překročila 60 eur (přes 1 500 Kč) za tunu. Informovala o tom agentura Reuters. Systém obchodování s povolenkami je hlavním nástrojem EU k omezování emisí skleníkových plynů a byl zprovozněn v roce 2005.

Cena se dnes dopoledne vyšplhala až na 61,01 eura za tunu. Kolem 9:30 našeho času se pohybovala kolem 60,40 eura za tunu a proti předchozímu závěru si připisovala více než dvě procenta.

Na začátku letošního roku se emisní povolenka prodávala za necelých 34 eur, proti dnešním cenám tak její cena vyskočila o 77 procent. Od srpna 2020 pak podniky platí za povolenku více než dvojnásobek.

Podle analytiků společnosti Refinitiv by tento týden mohl cenám povolenek poskytnout podporu nižší aukční objem a také růst cen ropy. Bankovní prázdniny v Británii by pak vedle objemu obchodování mohly zvýšit i nestabilitu na trhu.

Analytická společnost S&P Global nedávno uvedla, že se v srpnu prudce snížila primární nabídka povolenek z vládních aukcí, další pokles se očekává tento týden. Přispěje k tomu snížení počtu aukcí z pěti na tři kvůli bankovním prázdninám v Británii a uzavření evropské energetické burzy EEX kvůli výročnímu zasedání výboru 2. září. EEX přitom aukce pořádá. Ceny povolenek se zvyšují i díky růstu cen ropy a zotavení cen zemního plynu v Evropě.

Evropský systém obchodování s emisemi ETS je hlavním nástrojem pro snížení emisí skleníkových plynů. Stanovuje limity celkového množství skleníkových plynů, které mohou vypouštět sektory v jeho působnosti, a zároveň umožňuje podnikům získat nebo zakoupit emisní povolenky, s nimiž lze podle potřeby obchodovat. Když se jejich cena zvyšuje, roste i motivace firem snažit se snižovat emise.

Měli jste se připravit

Rostoucí ceny povolenek mohou vyústit v mnohem rychlejší odstavovaní uhelných zdrojů, než s jakým vláda počítala. To je problém především pro teplárny, které lobbují za to, aby jim vláda cenu povolenky kompenzovala. Jenže to musí schválit Brusel a řízení nějakou dobu potrvá.

České energetické firmy však čelí kritice, že měly s růstem ceny povolenky počítat. „Výrobci tady skutečně zaspali. Když se na to podíváte historicky, tak velké skupiny jako EPH, Sev.en nebo i ČEZ emisní povolenky vlastně zesměšňovaly. Firmy dlouho tvrdily, že mají analýzy, podle kterých by povolenka měla stát kolem deseti eur. O to víc je pro ně růst rychlý a nečekaný,“ řekl v rozhovoru pro SZ Byznys investor Michal Šnobr.

Podle něj se cena povolenky propíše do cen elektřiny i tepla. „Elektřina bude, ovšem za jiné peníze, než na jaké jsme zvyklí. Bude dvakrát až třikrát dražší než před třemi čtyřmi lety. Mimo jiné i proto, že v letech 2016 až 2018 jsme měli ceny energií rekordně nízké. Elektřina atakovala úroveň 20 eur za MWh, plyn šel ke 13 eurům za MWh,“ upozornil Šnobr.

Evropská komise (EK) v květnu uvedla, že počet povolenek v oběhu se loni zvýšil, protože pandemie covidu-19 vedla k poklesu emisí. Na konci loňského roku bylo podle Komise v oběhu zhruba 1,579 miliardy povolenek, o 14 procent více než před rokem. Komise proto rozhodla, že z budoucích aukcí stáhne 378,9 milionu povolenek a umístí je do rezervy pro stabilizaci trhu.

Reklama

Doporučované