Hlavní obsah

Burza v New Yorku otevřela a hned zavřela. Propadla se o sedm procent

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

Obchodníci na burzách v New Yorku rozběhli nevídaný akciový výprodej. Hlavní americké indexy propadly o sedm procent, takže burza musela na 15 minut zavřít. To se stalo naposledy před 12 lety. Burziáni v panice zohlednili jak šířící se nákazu koronavirem, tak i propad cen ropy kvůli rozlížení jednání OPECu a Ruska.

Článek

Nejdřív propad o sedm procet a pak 15 minut pauza… aby obchodníci rozdýchali miliardové ztráty. A pokud bude propad pokračovat a cenné papíry ztratí dohromady 13 procent, bude následovat další čtvrthodinka. A pokud i pak budou akcie padat a prolomí hranici 20% ztráty, zavře burza na celý den.

Taková platí na Wall Streetu pravidla. A při dnešním otevření burziáni prošli (zatím) prvním zavíráním. Kromě koronaviru vyvolala mizerii na trzích cenová válka mezi Saúdskou Arábií a Ruskem. Cena ropy na světových trzích klesla zhruba o 30 procent, severomořský Brent se prodává asi za 32 dolarů za barel. Jde o největší propad od války v Perském zálivu v roce 1991. Ceny se ocitly ve volném pádu, když Saúdská Arábie oznámila, že odběratelům sníží cenu a naopak výrazně zvýší těžbu. Jde o reakci na krach jednání členů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejich spojenců ve Vídni.

Krok Rijádu je na trhu vnímán jako začátek cenové války. Kartelu OPEC, jehož je Saúdská Arábie klíčovým členem, se totiž na páteční schůzce ve Vídni nepodařilo přesvědčit Rusko, aby přistoupilo na koordinované snížení těžby suroviny.

Cena ropy v jednu chvíli vykazovala pokles až o 34 procent a pohybovala se kolem 28 dolarů za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) spadla až k 25 dolarům za barel. Později se oba typy od těchto minim odpoutaly, stále ale vykazují téměř rekordní ztráty.

Páteční schůzka skupiny OPEC+, tedy členů OPEC a jejich spojenců, měla za cíl dohodnout další koordinované snížení těžby v reakci na klesající poptávku. Ta byla slabší už vlivem hospodářského útlumu ve světě na konci loňského roku a nyní ji snižují problémy kolem šířícího se koronaviru. Na trh se po rozhodnutí Saúdské Arábie zvýšit těžbu a zahájit cenovou válku dostane další surovina, o kterou patrně nebude zájem.

Reklama

Doporučované