Hlavní obsah

Cena ropy roste, OPEC a Rusové mohou přihrát nové řidiče elektroautům

Foto: Shutterstock.com/ThePowerPlant, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Podle Mezinárodní energetické agentury by mohly současné ceny ropy vést k rychlejšímu přechodu na elektromobilitu. IEA však varuje před nestabilitou trhu a zpomalením ekonomického oživení po pandemii.

Článek

Rozvolňování se projevilo i na čerpacích stanicích. Světová poptávka po ropě v červnu vzrostla ve srovnání s předchozím měsícem v průměru o 3,2 milionu barelů denně. Země vyvážející ropu však nejsou schopné udržet tempo s poptávkou a tržní ceny pohonných hmot i nadále rostou.

Ceny ropy se letos zvedly o dvě třetiny na maximum kolem 77 dolarů za barel. Mezinárodní energetická agentura (IEA) varuje, že by se ceny mohly vyšplhat ještě výše, pokud velcí producenti nenavýší svou výrobu.

„Ceny na těchto úrovních by mohly zrychlit tempo elektrifikace odvětví dopravy a pomoci urychlit energetické přechody, mohly by však také brzdit hospodářské oživení, zejména v rozvíjejících se a rozvojových zemích,“ uvedla agentura. Informoval o tom list The Guardian.

Produkce ropy se od srpna navýší

Kvůli nárůstu cen čelí američtí řidiči při tankování rekordně nejvyšším cenám. Za jeden galon, což jsou necelé čtyři litry, zaplatili tamní spotřebitelé v pondělí 3,14 dolaru, což je o 40 procent víc než na začátku roku. Analytici Mezinárodní energetické agentury však varují, že by se cena mohla vyšplhat až k pěti dolarům za galon.

Zvyšování cen by tak mohlo vést ke snížení emisí z dopravy. Levnější provoz elektromobilů by totiž mohl být pro řidiče dostatečně pádným důvodem, aby vyměnili svá vozidla za auta poháněná elektřinou – zvlášť pokud se ceny udrží nad současnou úrovní delší dobu. Vyšší ceny pohonných hmot nejspíše vyvolají i růst cen v celosvětové ekonomice, zejména pak v rozvojových zemích.

Mezinárodní energetická agentura, jež sídlí v Paříži, využila svou měsíční zprávu o trhu s ropou, aby varovala členy OPEC a jeho spojence (OPEC+), že bez úspěšných jednání ohledně produkce ropy by se trh mohl „významně utáhnout, jelikož poptávka odskočí od loňského poklesu vyvolaného pandemií koronaviru“.

Kvůli celosvětovému ochromení způsobeného pandemií se poptávka po ropě snížila nejvíce od druhé světové války. Místo sto milionů barelů denně se zájem snížil na zhruba 91 milionů barelů. Podle dřívější zprávy IEA by však poptávka mohla narůst nejrychlejším zaznamenaným tempem a dosáhnout předpandemické úrovně do konce roku 2022.

OPEC+ momentálně projednává, jak rychle navýšit produkci ropy. Kartel byl totiž kvůli pandemii a sníženému zájmu o ropu donucen utáhnout kohouty. Uskupení zemí, které vyvážejí ropu, se usneslo, že se od srpna produkce ropy zvýší zhruba o 400 tisíc barelů za den.

Zájem o cestování v Evropě roste

IEA mezitím předpověděla, že mezi červencem a zářím může poptávka po ropě vzrůst na 3,3 milionu barelů denně. Poptávka by tak byla rozhodně vyšší než v prvním čtvrtletí roku.

V červnu vzrostla v Evropě poptávka po letecké dopravě, což zvýšilo i zájem o pohonné hmoty. Počet rezervovaných míst ve Velké Británii se podle poskytovatele dat OGA zvýšil o 52 procent ve srovnání s květnem, přičemž obdobný nárůst byl zaznamenán i ve Francii (46 %), Německu (44 %) či Španělsku (53 %).

Nesoulad mezi rychle rostoucí poptávkou po ropě a pomalejším tempem těžby ropy by mohl vést k volatilitě ropného trhu. Především v momentě, kdy nebude jasné, kolik barelů ropy budou schopni země OPEC+ dodávat.

Nestálost trhu nakonec „nepomůže zajistit řádný a bezpečný přechod k zelené energii“ – což není v zájmu výrobců ani spotřebitelů,“ uvedla IEA.

Reklama

Doporučované